Mituri frecvente despre escarele de decubit

275
Publicitate

Dezvoltarea unei escare de decubit, denumita si ulcer de presiune, poate fi destul de provocatoare atat pentru pacient, cat si pentru ingrijitorul sau – nu numai ca provoaca durere si afecteaza viata de zi cu zi, dar escarele prezinta un risc ridicat de infectie si necesita ingrijire si multa atentie.

Multe ipoteze despre escare, cum ar fi locul in care apar, cum arata si cum pot fi prevenite, sunt false si pot duce la alegeri necorespunzatoare de tratament si chiar la complicatii.

Publicitate

​Iata, in randurile ce urmeaza, care sunt cele mai frecvente mituri despre escarele de decubit:

Mit: Escarele apar doar la pacientii subnutriti si in varsta.

Adevar: Exista multi factori de risc pentru dezvoltarea ulcerelor de presiune, imobilitatea, incontinenta, starea nutritionala precara si varsta inaintata fiind cei mai frecventi. Desi foarte multi pacienti care se confrunta cu asemenea rani sunt subponderali, exista si pacienti supraponderali care dezvolta escare de decubit. Escarele apar la persoanele supraponderale din cauza greutatii prea mari pe care trebuie sa le suporte zonele corporale cu risc, cum ar omoplatii sau coccisul. Prin urmare, ulcerele de presiune nu apar exclusiv la pacientii in varsta sau malnutriti.

Mit: Nutritia nu este importanta in gestionarea si prevenirea escarelor de decubit.

Adevar: S-a descoperit ca aportul insuficient de carbohidrati, proteine si lichide scade toleranta pielii la presiune, crescand riscul de deteriorare. Starea nutritionala precara poate afecta vindecarea ranilor si poate altera imunitatea, facand ciclul ulcerelor de presiune dificil de intrerupt la pacientii subnutriti.

Mit: Pacientii cu escare pot dormi pe orice tip de saltea.

Adevar: Cand vine vorba de escare, saltelele de specialitate cunoscute sub denumirea de saltele antiescare pot face o diferenta uriasa in prevenirea si tratarea acestor rani. Saltelele tipice sunt realizate cu arcuri, spuma, vata de bumbac si poliester. Distributia greutatii este minima, astfel ca pana si 12 ore de imobilitate intr-un pat cu acest tip de saltea pot induce un ulcer de presiune. Saltelele antiescare, utilizate mai ales in spitale si unitati medicale, redistribuie greutatea avand in componenta spuma speciala, gel sau buzunare cu aer, pentru a evita presiunea concentrata asupra oricarei parti a corpului.

Mit: Doar persoanele imobilizate la pat risca sa dezvolte escare.

Adevar: Chiar daca stai doar cateva ore pe un scaun, escarele pot fi exacerbate daca nu se iau masuri preventive. De exemplu, pernele pentru scaune cu rotile care ofera protectie pielii si distribuie greautatea corpului ofera o imbunatatire semnificativa a escarelor. De asemenea, pansamentele proactive pentru rani, cum sunt cele cu spuma hidrofila, pot fi purtate in mod constant pentru a amortiza si a proteja o escara vindecata atunci cand stai pe scaun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.