Atunci cand un prieten sau o ruda moare in strainatate, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa comunicati autoritatilor locale vestea pentru a proceda la inregistrarea decesului, in cazul in care cunostinta calatoreste individual, ambasada va fi responsabila de inregistrarea decesului, si de aceea veti primi un extras din cronica mortii.
Ministerul Afacerilor Externe are responsabilitatea de a comunica si de a se asigura ca informatiile despre deces ajung la rude intr-un mod adecvat, in cazul in care acestea nu sunt inca notificate in mod corespunzator. Desi in multe ocazii mass-media este cea care da vestea despre un deces in strainatate, iar rudele nu au fost inca informate despre situatie sau notificate, astfel incat, din pacate, procesele nu sunt urmate corect.
Pe de alta parte, rudele sunt cele care trebuie sa decida ce sa faca si ce se va intampla cu corpul, avand optiunea de a-l putea incinera sau ingropa in strainatate sau de a transfera corpul inapoi in tara natala pentru a-i oferi o inmormantare, pentru a efectua oricare dintre aceste actiuni trebuie sa anuntati ambasada, si acest lucru ministerului afacerilor externe pentru a comunica ceea ce doresc rudele si, in acest fel, sa dea aprobarea sau nu, cu privire la aceste procese, deoarece, de exemplu, in unele tari ale lumii incinerarea este interzisa.
In cazul in care decideti sa organizati o inmormantare sau incinerare in strainatate, ambasada va poate oferi informatiile corespunzatoare si va poate oferi o lista a diferitelor case funerare locale, precum si costurile acestora, in cazul in care prietenul sau membrul familiei nu a avut asigurare de calatorie, iar rudele defunctului nu isi pot permite transferul corpului, decedatul poate fi inmormantat sau incinerat in strainatate, iar acest lucru se va face in conformitate cu diferitele obiceiuri locale ale locului in care se afla.
Prin urmare, Ministerul Afacerilor Externe trebuie sa notifice rudele cu privire la data la care a avut loc inmormantarea sau incinerarea, adresa si numarul mormantului cimitirului. Vezi aici mai multe detalii despre Repatriere decedati Italia.
Transferul si repatrierea cadavrelor. Aflati care este procesul
Ce este un transfer de corp?
Un transfer de cadavre sau cadavre are loc atunci cand moartea are loc intr-un loc din tara noastra care este diferit de locul in care va fi ingropat. Adica atunci cand un corp trebuie mutat intr-un alt loc pentru inmormantare sau inmormantare.
Este important de spus ca legea interzice in mod expres transferul unui decedat intr-un vehicul privat. Nici macar o ambulanta nu poate face un transfer.
Doar o casa funerara poate muta un cadavru, deoarece acestea sunt singurele care au infrastructura si personalul necesar pentru a efectua acest transfer.
Ce trebuie sa faceti in aceasta situatie? Cat costa?
Atunci cand mutati un cadavru dintr-un oras in altul in Spania, pot aparea urmatoarele situatii:
- Transfer in cadrul aceleiasi comunitati.Pentru a putea face un transfer, veti avea nevoie de certificatul de deces si ca au trecut cel putin 24 de ore.
- Transferul unei persoane decedate dintr-o Comunitate in alta.Vor fi necesare doua adeverinte, unul pentru inregistrare si unul pentru sanatate. Odata ce inmormantarea sau incinerarea este autorizata, transferul poate continua, dar aveti grija, deoarece pot exista cerinte speciale in fiecare comunitate si casa funerara va trebui sa le respecte. Toate companiile funerare cunosc diferitele cazuri, astfel incat in aceste situatii totul se intampla de obicei fara incidente. Notificarea primirii cadavrului va trebui sa fie transmisa comunitatii in care va fi transferat corpul cetatenilor sai, iar procedurile vor trebui sa fie efectuate acolo pentru inmormantarea acestuia.
Fiecare tip de transfer de cadavru are un pret diferit, deoarece masina, soferul si kilometrajul variaza in fiecare situatie.
In cazul in care aveti nevoie de un pret exact pentru acest serviciu va recomandam sa contactati direct casa funerara si ca in acest fel sa va ofere un buget inchis.
Repatrierea cadavrelor
Daca vorbim despre mutarea unui corp dintr-o tara in alta, atunci vorbim despre o repatriere a cadavrelor.
In acest caz, tari precum Romania are acorduri intre diferite tari pentru a proceda atunci cand un organism decedat trebuie returnat in tara noastra. De obicei, costurile de transport al corpului, cu exceptia cazurilor exceptionale, sunt suportate de familie.
In cazuri speciale, Ministerul Afacerilor Externe si Cooperarii este cel care acorda ajutor familiei defunctului pentru ingroparea sau incinerarea de la origine.
In ceea ce priveste birocratia in repatrierea cadavrelor, trebuie depusa la Consulat o scrisoare prin care se solicita autorizarea transferului organismului care detaliaza mijloacele de transport care trebuie utilizate impreuna cu documentatia relevanta privind defunctul.
Trebuie sa se prezinte certificatul medical de deces al tarii de transfer si al tarii de origine, precum si cel al thanatopraxiei efectuate care sa detalieze metoda utilizata pentru imbalsamare. Si, in cele din urma, un document de la autoritatile sanitare care autorizeaza plecarea cadavrului..