Vopselele electrostatice sunt compuse din pigmenți care se află sub formă de pulbere și pe care o suprafață metalică îi atrage ca un magnet.
Acestea sunt folosite pentru vopsirea unor obiecte din oțel sau aluminiu, cum ar fi carucioare inox, rezervoare sau orice obiecte de depozitat sau folosite în alte scopuri și care sunt realizate din inox. Aplicarea prin pat fluidizat electrostatic constituie o variantă tehnică și este astăzi una dintre cele mai eficiente metode de pulverizare a unei cantități cât mai mari de vopsea într-un timp cât mai scurt.
În tehnica pulverizării electrostatice a pigmenților de vopsea se folosește cel mai adesea o pompă cu efect venturi, care este montată pe un rezervor de pulbere. Pigmenții sunt atrași de pompă în circuitul de pompare, sunt amestecați cu aerul și apoi sunt aplicați cu pistolul. Aplicarea se face manual pentru suprafețe mici, iar pentru suprafețe mari este de preferat un robot montat pe pistol pentru o eficiență ridicată.
În tehnica cu pat fluidizat electrostatic, vopseaua pudră este fluidizată în rezervor înainte de aplicarea pe suport. Acest proces permite o acoperire deosebit de omogenă, dar este mai potrivit pentru straturile subțiri decât pentru straturile groase, pentru care este preferată pulverizarea electrostatică. Tehnica patului fluidizat electrostatic combină efectele magnetice și fluidizarea pulberilor. Nu este nevoie de preîncălzirea suportului în această situație, spre deosebire de patul fluidizat simplu.
Vopsele electrostatice: avantaje și utilizări
Vopselele cu pulbere au avantajul de a fi ușor de depozitat. Deoarece nu necesită aditivi pentru a li se asigura starea lichidă, acestea sunt, de asemenea, mai ecologice decât vopselele fluide. Acoperirile realizate folosind tehnica de vopsire in camp electrostatic sunt deosebit de rezistente la zgârieturi.
De asemenea, procesul de aplicare a vopselei în câmp electrostatic este foarte simplu, atâta timp cât se dispune de echipamentul necesar. În felul acesta sunt reduse semnificativ costurile de producție, randamentul crește, iar volumul de piese lucrate este considerabil mărit. Acest procedeu de vopsire este perfect pentru tâmplărie, ferestre și uși din aluminiu; de asemenea, vopselele de acest fel pot fi folosite și pe piese din oțel precum garduri, pentru vopsirea radiatoarelor, a mobilierului din oțel sau aluminiu ori a diverselor piese pentru industria auto.
Prin tot ceea ce implică, acestă metodă rămâne o metodă de aplicare fiabilă, eficientă, perfectă pentru acoperirea rapidă a suprafețelor metalice cu formă prea complexă pentru a se utiliza tehnica tradițională de vopsire.