Placa compactoare: ce este, cum se folosește și cum o alegi pe cea mai bună

2

Un compactor este o mașină care este folosită pentru compactarea solului printr-un proces de vibrare. Aceste dispozitive sunt cel mai des folosite de angajații companiilor de renovare și construcții pentru compactarea suprafețelor. Sunt foarte bune și pentru compactarea solului, de exemplu, înainte de a pune pietre de pavaj sau de a turna asfalt.

Nu sunt necesare calificări pentru a lucra cu placa compactoare. Este pe lista de mașini descrise ca fiind ușor de utilizat. Acest lucru nu schimbă însă faptul că utilizarea corectă a echipamentului este posibilă după un studiu atent al recomandărilor producătorului și cu respectarea măsurilor de precauție.

Construcția unui compactor: ce ar trebui să știi?

Mulți oameni caută informații pe internet despre construirea unui compactor, deși acest lucru este asociat cu un risc mare pentru siguranta proprie. Mașinile disponibile spre vânzare, înainte de a părăsi fabrica, sunt supuse controlului calității, ceea ce se traduce printr-o îmbunătățire a siguranței persoanelor care le vor folosi. 

Poți găsi diferite tipuri de plăci compactoare în magazinele de specialitate, dar practic sunt similare în construcție. Elementul de lucru al acestor mașini este o placă metalică, care este deplasată de un sistem de vibrații antrenat de motorul compactorului. Aranjamentul menționat constă din unul sau doi arbori excentrici. În ceea ce privește celelalte elemente structurale ale compactoarelor, acestea includ:

  • cadru principal;
  • angrenaje;
  • mecanism de vibrare;
  • amortizoare;
  • comutator.

Tipuri de compactoare și caracteristicile acestora

Există patru tipuri de compactoare. În funcție de tipul de sol care urmează să fie exploatat pot fi utilizate utilaje cu motor honda:

  • compactoare ghidate manual – sunt de departe cel mai mic tip, iar operatorul trebuie să le mute manual. Din acest motiv, sunt mașini relativ ușoare (cu o greutate de la aproximativ 50 kg). Acestea funcționează foarte bine în locurile în care echipamentele mai mari nu se potrivesc sau când nu mai este mult de lucru. 
  • compactoare cu mișcare automată – sunt cu siguranță mai grele decât mașinile acționate manual, dar și mai ușor de utilizat. 
  • compactoare pe jos – echipamente profesionale de cea mai buna calitate. Sunt folosite în principal de companiile mari care au fonduri pentru o astfel de achiziție. Ele funcționează bine pe terenuri dificile unde alte tipuri de echipamente nu pot face față;
  • compactoare remorcate – acesta este, de asemenea, un tip de compactor profesional, a cărui trăsătură caracteristică este că sunt echipate cu o placă metalică foarte mare, care permite întărirea suprafețelor mari. 

De știut că, în funcție de tipul de motor, sunt pe piață atât compactoare electrice, cât și compactoare cu ardere. Primele au de obicei mai puțină putere, iar limitarea lor este cablul de alimentare. Cele diesel, în schimb, sunt mai puternice, dar mai greu de folosit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.