Scurt ghid: Accesarea fondurilor europene
De la intrarea României în UE persoanele fizice şi cele juridice pot accesa oricând fonduri europene şi pot dezvolta şi iniţia afaceri, pot dezvolta zone şi îmbunătăţi viaţa din anumite zone.
Cum te pot ajuta fondurile europene?
Fondurile europene sunt destinate statelor membre ale Uniunii Europene urmărind reducerea decalajelor de dezvoltare economică şi socială dintre acestea. În funcţie de domeniul unde vor fi folosiţi banii de la UE, fondurile europene te vor putea ajuta în mai multe moduri.
La accesarea celor de dezvoltare regională poţi să faci foarte multe pentru comună, oraşul, satul pe care îl gospodăreşti, dacă eşti primar, de exemplu. Fondul Social European, banii veniţi din acest fond, vor contribui la susţinerea creării de locuri de muncă, la obţinerea de locuri de muncă mai bune şi asigură oportunităţi profesionale mai echitabile pentru cetăţii UE.
Fondul de Coeziune va oferi finanţări pentru infrastructura de mediu, energie sau transport prin susţinerea surselor de energie regenerabilă, prin dezvoltarea transportului feroviar şi prin susţinerea intermodalităţii. Dezvoltarea rurală din zonă, proiectele de dezvoltare rurală şi afacerile din agricultură vor fi susţine de Fondul European Agricol. Afacerile maritime şi pescuitul sunt susţinute cu bani din Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime.
Se pot dezvolta IMM-uri, creşte competitivitatea mediului de afaceri, se fac investiţii în sănătate, educaţie, turism, în cercetare şi inovare, în domeniul tehnologiei moderne.
Cum intri în posesia acestor fonduri?
La Fondurile Europene pot avea acces atât persoane fizice, cât şi cele juridice, de la IMM-uri la microintreprinderi, ONG-uri, companii naţionale sau autorităţi publice, la instituţii de învăţământ, de cercetare, instituţii publice, fermieri, persoanele defavorizate, în funcţie de fondurile accesate.
Finanţarea din fonduri europene se obţine relativ simplu. Ai nevoie de un proiect bine scris şi în conformitate cu domeniile de eligibilitate ale fondurilor. Se consultă Ghidul Solicitantului, se redactează cererea de finanţare, se depune în cadrul apelului deschis din cadrul Programului Operaţional ales până la o dată limită.
Dacă ai completat corect cererea de finanţare şi ai o idee bună vei obţine rapid finanţarea dorită. Calitatea proiectului va conta şi ea, respectarea condiţiilor impuse, ambele vor fi la fel de importante. De regulă se depun proiecte on-line, într-un sistem informatic special.
Se va evalua cererea de finanţare şi anexele de către un ofiţer de evaluare, se solicită clarificări dacă e necesar, se transmit răspunsuri la solicitările de clarificare, se notifică solicitantul cu privire la aprobarea proiectului spre finanţare, se elaborează contractul şi decizia de finanţare şi se transmite solicitantului pentru semnare. La final are loc şi semnarea contractului de către reprezentantul legal.
Aspecte importante despre fonduri europene
În continuare vom discuta despre câteva aspecte şi detalii importante legate de fondurile europene. Alocările fondurilor nerambursabile la nivelul statelor membre UE se distribuie în funcţie de politica de coeziune când vine vorba de investiţii. Există un buget al fondurilor europene aprobat în prealabil, fiecare stat membru gestionează fondurile alocate, pe baza acordurilor de parteneriat elaborate de statul membru şi aprobate de Comisia Europeană. Alocările la nivel de stat membru sunt întotdeauna negociate cu Comisia Europeană.
Eligibilitatea unui proiect face referire la setul de condiţii obligatorii de îndeplinit de către un solicitant şi de către proiectul deja depus. Evaluarea cererilor de finanţare se va face strict în baza a două criterii – solicitantul, dar şi proiectul, calitatea ideii, calitatea sa.
Bugetul pentru proiect contează foarte mult când vrei să iei fonduri europene nerambursabile. Solicitantul se gândeşte la costurile reale, se stabilesc costurile doar în baza ofertelor indicative de preţ sau preţuri de referinţă practicate în condiţii stricte de concurenţă de piaţă. În cererile de finanţare vor apărea cheltuielile eligibile şi cele neeligibile.
Alt aspect important legat de fondurile europene ţine de admiterea proiectului depus, cum afli dacă primeşti sau nu finanţare. Comunicarea dintre beneficiari şi instituţii se face doar prin intermediul sistemului informatic MySMIS 2014.
De ce să apelezi la specialiștii în fonduri europene?
Specialiştii în fonduri europene vor oferi servicii de consultanţă pentru accesarea fondurilor şi vor elabora proiecte sau te vor ajuta în elaborarea lor, vei avea asistenţă la implementare şi consiliere. Consultanţii şi specialiştii în fonduri europene au deja experienţă vastă şi ştiu cum se redactează corect proiectele, ce vor cuprinde, cum se redactează cererea de finanţare, te ajută să aduni documentaţia necesară.
Tot specialiştii în fonduri europene vor rezolva orice fel de probleme apar în comunicarea dintre solicitant şi instituţia care mediază sau acordă fondurile europene. Vei înţelege ce vei face cu fondurile europene, cum să le foloseşti în mod corect şi vei avea de fiecare dată cereri aprobate şi banii fix atunci când vei avea nevoie de ei. Ai la dispoziţie echipe întregi de specialişti şi oameni care au la activ deja zeci de proiecte sau cereri deja depuse şi un proces de accesare a fondurilor europene finalizat cu succes, aşa că te vei baza pe ei.
Eşti la curent şi cu toate legislaţia din domeniu explicată pe înţelesul tău, specialiştii în fonduri europene au în permanenţă la dispoziţie legislaţia actualizată şi implementarea ei, respectarea ei e mult mai simplă.