Top 5 țări cu cele mai mari zăcăminte de gaze naturale

372
Publicitate

Redare audio

Publicitate

Top 5 țări cu cele mai mari zăcăminte de gaze naturale

Câteva țări domină cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, un ingredient cheie în mixul energetic global utilizat în principal pentru producerea de căldură și electricitate.

Gazul natural este o marfă foarte comercializată, motiv pentru care a devenit principalul combustibil în peisajul energetic global. Astfel, o țară care deține rezerve mari poate fi un important furnizor gaze, având posibilitatea de a genera venituri naționale din exporturi, sporind în același timp propria securitate energetică.

Gazul este folosit mai ales în încălzire și generarea de energie electrică, devenind tot mai popular în ultimii ani datorită faptului că este un combustibil cu ardere mai curată decât cărbunele și reprezintă o alternativă mai ieftină la petrol.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), gazele naturale dețin aproape o treime din creșterea globală a cererii de energie în ultimul deceniu, mai mult decât orice alt combustibil și reprezintă aproximativ 23% din cererea de energie primară a lumii. Producția globală a crescut constant de la criza financiară din 2008 – creștere stimulată de progresul fracturării șisturilor în SUA – și a totalizat aproximativ patru trilioane de metri cubi (tcm) în 2019.

Care țări au cele mai mari rezerve de gaze naturale?

5. Statele Unite – 12,9 trilioane de metri cubi

SUA deține o cotă de 6,5% din rezervele globale de gaze naturale, cu resurse dovedite de 12,9 tcm. Producția de combustibil a crescut vertiginos în ultimul deceniu, condusă de revoluția fracturării șisturilor, care a ajutat America să devină cea mai mare națiune producătoare de petrol din lume.

În 2019, Statele Unite ale Americii au produs aproape un sfert din aprovizionarea mondială cu gaze naturale – aproximativ 921 de miliarde de metri cubi. 

Cele mai multe gaze naturale din SUA sunt produse pe uscat prin tehnici de foraj orizontal și fracturare hidraulică. Texas și Pennsylvania sunt cele două regiuni cu cea mai mare producție din țară.

  1. Turkmenistan – 19,5 trilioane de metri cubi

Țară din Asia Centrală, Turkmenistan are a patra cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume, însumând 19,5 tcm. Aceasta este echivalentă cu o cotă de 9,8% din totalul resurselor globale.

Cele mai multe rezerve de gaze naturale din Turkmenistan se regăsesc în bazinul Amu Darya în sud-est, în bazinul Murgab în sud și în bazinul Caspic de Sud în partea de vest a țării. Dezvoltarea acestor resurse abundente a fost împiedicată de lipsa de investiții în infrastructură și capacități de export. Producția în țară a totalizat 63,2 miliarde m3 în 2019, ceea ce a reprezentat doar 1,6% din totalul global.

3. Qatar – 24,7 trilioane de metri cubi

Qatarul are rezerve dovedite de gaze naturale de 24,7 tcm, ceea ce reprezintă puțin mai mult de 12% din totalul global. Majoritatea acestor rezerve sunt situate în câmpul nordic offshore, care se întinde pe o zonă aproximativ de aceeași dimensiune cu țara însăși și este cel mai mare zăcământ unic de gaze naturale din lume.

Qatar este cel mai mare producător mondial de gaz natural lichefiat (GNL) și a fost cel mai mare exportator de GNL în 2019, urmat îndeaproape de Australia. Operațiunile de gaze naturale sunt gestionate în mare parte de compania Qatar Petroleum.

2. Iran – 32 de trilioane de metri cubi

Iranul reprezintă aproximativ 16% din ponderea mondială a resurselor de gaze naturale, cu o rezervă totală de 32 tcm. Dezvoltarea acestor rezerve vaste – dintre care majoritatea sunt situate în larg – a fost împiedicată de sancțiunile economice internaționale impuse țării, în special de SUA ca răspuns la tensiunile geopolitice și la programul de dezvoltare nucleară al Iranului.

Iranul împarte proprietatea celui mai mare câmp de gaz din lume – South Pars/ North Dome – cu vecinul Qatar. Câmpul este situat în larg, în Golful Persic.

În 2019, țara a produs 244 de miliarde de metri cubi de gaze naturale – aproximativ 6% din totalul global.

1. Rusia – 38 de trilioane de metri cubi

Rusia deține cele mai mari rezerve de gaze naturale, cu o resursă totală dovedită de 38 tcm, conform BP Statistical Review of World Energy 2020. Aceasta este echivalentul a aproximativ 19% din rezervele totale ale lumii.

Cele mai multe rezerve rusești de gaze naturale se regăsesc în Siberia, zăcămintele Yamburg, Urengoy și Medvezhye. Gazprom deține 71% din rezervele de gaz ale țării și 16% din totalul global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.