Ziua Nationala a Americii, sarbatorita de sute de ani cu artificii

649

O singura zi din an se poate compara cu Anul Nou, din punctul de vedere al articolelor pirotehnice utilizate. Vorbim despre 4 iulie, Ziua Nationala a Americii. In urma cu doua luni, „tara tuturor posibilitatilor” a sarbatorit 242 de ani de independenta, iar vedetele serii nu au fost presedintele Donald Trump, nici macar Kanye West, ci un „personaj” colectiv, spectaculos si exploziv (la propriu).

 

Vorbim desigur despre artificii, care au luminat cerul din marile orase, la fel ca in fiecare an, facand zeci de milioane de americani sa uite pentru cateva zeci de minute de smartphone-uri si sa priveasca spectacolul pirotehnic cu ochiul liber.

Ca in orice alt an, multi americani au sarbatorit 4th of July la un gratar sau la picnic, in timp ce altii au profitat de ziua libera pentru a-si vizita prietenii sau rudele. Decoratiunile, de la ghirlande si baloane la costume, au fost rosii, albe sau albastre, culorile steagului american. Dimineata a fost rezervata paradelor, in timp ce focurile de artificii au avut loc dupa lasarea serii, in marile piete sau in parcuri.

Artificiile de Ziua Independentei sunt in general acompaniate de cantece patriotice precum imnul national „The Star-Spangled Banner” (Steagul presarat cu stele), „America the Beautiful” (America cea frumoasa), „God Bless America” (Dumnezeu sa binecuvanteze America), „Stars and Stripes Forever” (Stele si dungi pentru totdeauna) sau „This Land is Your Land” (Acest taram este tara ta).

artificii 4 iulie

In toata tara, au loc spectacole de artificii organizate de primarii, iar vanzarile de articole pirotehnice pentru uz personal inregistreaza cresteri fulminante inainte de 4 iulie. Conditiile meteo din Statele Unite joaca, insa, un rol crucial in comertul cu asemenea produse, deoarece acestea nu sunt indicate in regiuni cu o clima foarte uscata.

De obicei, cele mai spectaculoase focuri de artificii au loc in New York, cel mai mare oras al tarii. In urma cu noua ani, aici a avut loc cel mai „exploziv” astfel de show, folosindu-se nu mai putin de 22 de tone de articole pirotehnice. Alte locuri cunoscute in care milioane de americani se strang ca sa urmareasca spectacolul de pe cer sunt Mission Bay din San Diego, Union Lake din Seattle, Philadelphia Museum of Art, Charles River din Boston, National Mall din Washington DC si San Francisco Bay.

In plus, un alt foc de artificii spectaculos are loc in Detroit, la Festivalul International al Libertatii Windsor-Detroit, care celebreaza nu numai Ziua Nationala a Statelor Unite ale Americii, ci si pe cea a Canadei (1 iulie).

Mai mult, ziua nationala a Statelor Unite ale Americii este sarbatorita chiar si in afara granitelor. Pe 4 iulie, Filipine celebreaza Ziua Republicii, cunoscuta si sub numele de Ziua prieteniei filipino-americane, ca o continuare a relatiei cu tara al carei teritoriu a fost pana in 1946.

Ziua de 4 iulie este sarbatorita chiar si in Europa: in Danemarca, traditionalul foc de artificii poate fi urmarit in Parcul National Rebild.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.