Ciocanul rotopercutor este o unealtă foarte asemănătoare cu bormașina, dar cu care pot fi efectuate mai multe operațiuni decât cea de găurire. Vorbim, practic, de o bormașină cu îmbunătățiri, cu ajutorul căreia poți da găuri și în cele mai dure materiale, poți dăltui și chiar poți demola.
Elementul principal care deosebește ciocanul rotopercutor de bormașina obișnuită este funcția de percuție, care imprimă mai multă forță mecanismului de găurire sau de demolare. În funcție de nevoi, în capul ciocanului poate fi montat un burghiu pentru forare, sau o daltă cu vârful plat ori ascuțit, pentru dăltuire și demolare.
Dacă ți-ai dat seama că ai și tu nevoie de o astfel de unealtă, iară care sunt criteriile pe baza cărora îți poți alege modelul potrivit!
Puterea motorului
Pe piață vei găsi diferite modele de ciocane rotopercutoare de la diferite branduri, care se împart în trei categorii, în funcție de puterea motorului.
Astfel, pentru activitățile casnice și lucrările de mică amploare, ți-ar fi suficient un ciocan rotopercutor cu putere mică, ce poate varia între 500 W și 700 W.
Sculele semiprofesionale au puteri cuprinse între 700 W și 1.050 W, iar cele profesionale folosite intens de firmele de construcții și amenajări au putere de la 1.100 W până la peste 2.000 W.
Greutatea
Acest criteriu este în strânsă legătură cu primul, iar cu cât un ciocan rotopercutor este mai puternic, cu atât va avea și o greutate mai mare. Este normal să fie așa, din moment ce un motor puternic are dimensiuni mai mari, iar acesta înseamnă și un număr de kilograme în plus adăugat la greutatea dispozitivului.
Astfel, cele mai ușoare sunt ciocanele folosite pentru activități casnice, care pot cântări maxim 4-4,5 kilograme. Cele din clasa semiprofesională au greutăți ce variază între 4 și 8 kilograme, iar cele profesionale depășesc 8 kilograme.
Bineînțeles că sculele grele sunt ceva mai dificil de manevrat, însă acest inconvenient este compensat de eficiența mai sporită.
Forța de impact
Vorbeam ceva mai devreme de funcția de percuție, care este generată de un mecanism instalat în capul dispozitivului. Puterea acestui mecanism se reflectă în forța de impact a burghiului sau a dălții, iar cu cât aceasta este mai mare, cu atât mai ușor pot fi efectuate operațiunile necesare.
Forța de impact se măsoară în Jouli (J), iar acesta este un alt criteriu esențial în alegerea unui ciocan rotopercutor. Dacă ai nevoie de el pentru activități ușoare cum ar fi spargerea unui perete, îndepărtarea gresiei și faianței sau a țiglelor de pe un acoperiș vechi, un dispozitiv cu o forță de impact de 3 J îți va fi suficient.
La polul opus se află sculele cu forță de impact de 15-20 J, capabile să spargă sau să găurească ziduri rezistente din beton sau cărămidă. În general, ciocanele rotopercutoare din această categorie sunt folosite la demolări.
Sursa de alimentare
În funcție de sursa de energie pe care o folosesc, ciocanele rotopercutoare pot fi electrice sau pneumatice.
Cele din prima categorie au nevoie de o sursă de curent, iar la rândul lor se împart în două grupe distincte. O grupă este reprezentată de sculele cu fir, care se alimentează direct de la rețeaua electrică, iar cealaltă, de sculele cu baterii sau acumulatori.
În ceea ce privește ciocanele rotopercutoare pneumatice, acestea sunt acționate de aerul comprimat, iar pentru a putea fi folosite trebuie să fie conectate la un compresor.
Funcțiile suplimentare
Mulți producători aduc o serie de îmbunătățiri acestor scule pentru a face utilizarea lor cât mai ușoară. Astfel, există dispozitive care îți permit să reglezi forța de impact și numărul de turații, dispozitive cu elemente adăugate pentru amortizarea vibrațiilor, cu funcție de pornire ușoară sau cu lanternă LED încorporată.
Nu trebuie trecut cu vederea nici prețul, însă și de această dată este recomandat să ții cont în primul rând de proprietățile produsului. Nu te poți aștepta de la o sculă profesională să coste cât una pentru utilizarea casnică, iar dacă vei găsi un astfel de produs, sunt șase mari să fie de o calitate îndoielnică.