Imprimanta 3d profesională este o invenție ce a reușit să lărgească viziunea în multe ramuri ale diverselor industrii. Dacă ne uităm puțin în urmă, printarea 3D părea a fi ceva din domeniul SF care nu se va transforma în realitate foarte curând. Totuși, în zilele noastre, această tehnologie inovatoare este într-o continuă dezvoltare, iar industriile care aleg să adopte soluțiile oferite de printarea 3D sunt din ce în ce mai multe. Acum, când pare să fi devenit parte integrantă a vieților noastre, e important să înțelegem ce stă la baza printării 3D, care sunt avantajele și limitările pe care această tehnologie le are, ce materiale și softwares folosim și mai ales ce putem printa. De ce este important? Pentru că o astfel de soluție poate fi răspunsul la o situație legată de producție pe care nu o puteai rezolva folosind tehnologii clasice sau o oportunitate de inovare.
Printre exemple se numără: construcții, medicină, arhitectură, inginerie sau artă. Printarea 3D a pornit de la ideea de prototipare și nevoia de a găsi o modalitate prin care să poată fi dezvoltate cu ușurință și rapiditate anumite produse. În continuare, cel mai des este folosită printarea 3D pentru crearea de prototipuri în diferite industrii. Totuși, odată cu dezvoltarea proceselor de printare 3D și apariția unor noi soluții și tehnologii, au început sa fie din ce în ce mai vizibile avantajele și dezavantajele (sau, mai bine spus posibilele limite) ale acestei tehnologii.
Avantaje:
- Ești liber/ă să alegi orice model care te încântă, să îl modifici după bunul plac. De asemenea, poți chiar să-l creezi tu. Procesul de personalizare nu implică costuri suplimentare. Dacă te-ai răzgândit în ceea ce privește design-ul sau vrei să adaugi ceva în plus, modificările se fac foarte ușor în format digital. Nu e nevoie de eforturi suplimentare sau de timp irosit degeaba. Indiferent de complexitate, printarea tridimensională nu impune limite în a transpune obiectele pe care le dorești.
- Nu ai nevoie de piese, ustensile sau alte scule pentru a realiza obiectele. Tehnologia pe care o folosește nu implică nimic de domeniul științifico-fantasticului. Un filament pentru imprimanta 3 D, este unul dintre cele mai populare, pentru că se folosește foarte ușor și prezintă o gamă variată de culori.
- Oferă posibilitatea elaborării și dezvoltării ideilor de design. Poți lansa produsul la care te-ai gândit de ceva vreme mult mai repede pe piață. Plus, costurile implicate nu vor fi atât de mari.
- Nu ești nevoit/ă să aștepți foarte mult timp. Viteza de producere este una ridicată.
- Este o metodă prietenoasă cu mediul înconjurător. Imprimanta 3d utilizează doar materialul din care este fabricat obiectul. De obicei, materialele pot fi reciclate sau refolosite pentru a repeta procesul de imprimare.
Dezavantaje:
- Costuri ridicate pentru industriile care au nevoie de multe produse fabricate.
- Gama de culori și forme nu este una atât de vastă.
- Durabilitatea, rezistența sau precizia sunt influențate de modelul imprimantei pe care ai ales-o. Așadar, dacă îți dorești lucruri complexe sau geometrii abstracte, este necesar să faci o investiție mai mare pentru a putea obține rezultatul dorit.
Totuși, tehnologia nu ia pauză niciodată, ci se dezvoltă și se îmbunătățește pe zi ce trece. Așadar, cu siguranță că tehnologia imprimării 3d va avansa din ce în ce mai mult, iar limitele cu care se confruntă vor fi depășite. Ține cont de avantajele și dezavantajele pe care le prezintă o imprimanta 3d profesională și alege cu grijă modelul.