Când trebuie schimbate anvelopele mașinii?  

118
Publicitate

Când trebuie schimbate anvelopele mașinii?   1

Publicitate

Siguranța deplasării cu mașina depinde într-o bună măsură de calitatea și caracteristicile anvelopelor, motiv pentru care acestea trebuie să fie mereu în stare bună și adaptate condițiilor de drum.

Din păcate nu s-a inventat (încă) acel tip de anvelopă care să nu se uzeze și să poată fi folosită în orice condiții, așa că orice șofer este nevoit să schimbe din când în când aceste accesorii.

Din această necesitare a rezultat și o dilemă referitoare la momentul oportun pentru schimbarea anvelopelor. Pot fi date mai multe răspunsuri la această dilemă, în funcție de situație, iar în cele ce urmează îți vom arăta care sunt acestea.

Uzura avansată

Există diverse modele de anvelope pentru autoturisme, dar oricât de bune și performante ar fi, toate se uzează la un moment dat. Acest moment poate veni mai devreme sau mai târziu, în funcție de stilul de condus, viteza de deplasare, condițiile de drum, sau frecvența echilibrări și realizării geometriei roților.

În medie, o anvelopă nouă poate fi rulată circa 80.000 de kilometri, însă e recomandat să verifici gradul de uzură cel puțin o dată pe an. Se consideră că anvelopele sunt uzate când canelurile benzii de rulare au o adâncime mai mică de 1,6 milimetri, când există crăpături sau deformări vizibile, când apar pete ori decolorări, sau banda de rulare este tocită neuniform.

În astfel de situații, se impune înlocuirea anvelopelor uzate cu altele noi, fiind de preferat să fie folosit același model, de la același producător, pentru toate cele 4 roți ale mașinii.

Trecerea de la sezonul cald la sezonul rece și viceversa

Cel mai des anvelopele se schimbă odată cu sezonul, însă regula se aplică doar în cazul anvelopelor de vară și al celor de iarnă. Șoferii care folosesc anvelope all season sunt scutiți de acest efort, însă aceștia își vor schimba mai des anvelopele din cauza uzurii, dat fiind că le folosesc pe tot parcursul anului.

Schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă se face undeva pe la jumătatea lunii noiembrie, când temperaturile încep să coboare constant sub 7 grade Celsius. La temperaturi scăzute, anvelopele de vară devin mai rigide, iar astfel își pierd din aderență și se uzează mai ușor, chiar dacă asfaltul este perfect uscat.

De cealaltă parte, trecerea de la anvelopele de iarnă la cele de vară se face în ultimul trimestru din luna martie sau chiar mai târziu, dacă temperaturile nu se mențin constant peste 7 grade Celsius. Anvelopele de iarnă sunt confecționate dintr-un material mai moale, care se va înmuia și mai mult la căldură. Astfel, mașina va fi mai greu de controlat în viraje, iar motorul va „trage” mai tare, ceea ce va duce la un consum mai mare de combustibil.

Defecțiuni iremediabile

Un alt motiv bine întemeiat pentru înlocuirea anvelopelor îl constituia apariția unor defecțiuni care nu pot fi remediate la vulcanizare. De exemplu, când anvelopa este tăiată, pe suprafața sa au apărut crăpături sau a explodat în timpul deplasării cu mașina, nu se mai poate face nimic pentru a o recupera.

Chiar dacă vei încerca să o repari, riscul de a folosi în continuare o astfel de anvelopă este prea mare, astfel că cel mai bine este să o înlocuiești.

„Împlinirea” vârstei de 10 ani

Nu în ultimul rând, anvelopele este bine să fie schimbate după 10 ani de utilizare, chiar dacă au fost puțin rulate în această perioadă și arată ca noi. În realitate, anvelopele, se uzează și odată cu trecerea timpului, iar după 10 ani nu mai prezintă garanție. Materialul devine rigid, iar pe suprafața sa apar crăpături care determină scăderea frecventă presiunii și pot sta la baza unei explozii, care ar pune în pericol viața celor aflați în mașină, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Sperăm că te-am ajutat să lămurești dilema de care aminteam mai devreme și că informațiile pe care ți le-am oferit îți vor fi utile pentru a avea  mai mult grijă de mașina ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.