Prin ce se diferențiază sistemele pneumatice de cele hidraulice?
Industriile zilelor noastre se bucură de numeroase mașinării și utilaje care ușurează semnificativ sarcinile ce trebuie îndeplinite în cadrul proceselor de muncă. Acestea pot fi alcătuite dintr-un ansamblu de piese mai mult sau mai puțin complexe, orice echipament având în componența sa cel puțin unul dintre cele trei tipuri diferite de transmisie a puterii – electrică, hidraulică și pneumatică.
În rândurile care urmează, o să discutăm despre sistemele pe bază de acționări pneumatice și hidraulice, dar și despre aspectele care le diferențiază.
Cum alegi între un sistem pneumatic și unul hidraulic?
Atât pneumatica, cât și hidraulica sunt prezente într-un număr mare de aplicații industriale. Ambele generează putere fluidă, principala diferență dintre acestea fiind reprezentată de faptul că sistemele pe bază de acționări pneumatice oferă putere prin aer comprimat, iar cele hidraulice prin intermediul lichidelor sub presiune.
În alegerea unuia în detrimentul celuilalt, trebuie să iei în considerare eficiența costurilor, disponibilitatea resurselor și mai ales nivelul de forță de care vei avea nevoie. Fiecare tip de putere are avantaje și dezavantaje, în funcție de contextul în care este utilizată.
Prin ce se deosebesc sistemele pneumatice și hidraulice?
Cele două tipuri de sisteme se deosebesc, în primul rând, prin forța generată și prin capacitatea lor de rezistență. Datorită densității de masă a apei sau a uleiului utilizat, sistemul hidraulic poate dezvolta niveluri mult mai mari de presiune pe care să o folosească pentru transmiterea puterii, spre deosebire de cel pneumatic.
Pe de altă parte, deși un sistem pe bază de acționări pneumatice nu poate genera o putere atât de mare, este cel mai adesea preferat în industriile alimentare, întrucât nu prezintă riscul de scurgere a lichidelor. În cazul sistemelor hidraulice, indiferent dacă se utilizează apă sau ulei, oricare dintre acestea se poate scurge și poate contamina produsele aflate în producție, în ciuda oricăror măsuri de siguranță aplicate.
Așadar, pneumatica este, de cele mai multe ori, utilizată în cadrul transportoarelor cu lanțuri și în numeroase alte echipamente necesare industriilor alimentare și farmaceutice, în timp ce utilajele hidraulice sunt alese cu încredere în cadrul industriilor grele, precum cea minieră, de construcții și nu numai, unde este necesară o forță mai mare.
Nu în ultimul rând, viteza de funcționare este un alt aspect prin care se deosebesc sistemele pneumatice de cele hidraulice. Aerul comprimat are un debit mare, ceea ce permite eliberarea rapidă a energiei și mișcarea pieselor cu o viteză ridicată, în timp ce apa și uleiul hidraulic nu dispun de aceeași rapiditate.
În concluzie, alegerea dintre un sistem pneumatic și hidraulic se face în funcție de nevoile specifice ale activității desfășurate. Pentru lanțuri de producție alimentară și în sectoarele în care viteza este esențială se vor alege întotdeauna echipamente pe bază de acționări pneumatice, iar pentru domeniile care necesită un nivel mare de rezistență și de forță, se va opta pentru cele hidraulice.