Sicriul este un element foarte important in ceea ce priveste ritualul inmormantarii. Fara acesta, in religia ortodoxa, inmormantarea nu poate sa fie dusa la bun sfarsit, considerandu-se ca sicriul este patul de veci in care va dormi pentru totdeauna defunctul.
Un articol informativ oferit de Funerare Bucuresti One Marck International.
Acest „pat de veci” poate sa fie realizat dintr-o multime de materiale, in functie de care sunt preferintele familiei persoanei decedate. Astfel ca poti gasi sicrie realizate din: metal, sticla, lemn. Iar cele din lemn, la randul lor, pot fi de mai multe tipuri: anin, mahon, brad, molid, stejar, plop.
In ultima vreme, se observa tendinta catre materiale biodegradabile, astfel incat sa se protejeze si mediul inconjurator, iar legislatia romaneasca impune chiar ingroparea persoanelor decedate in sicrie din lemn.
Din punctul de vedere al dimensiunii, sicriele pot varia intre 120-220 cm, pentru a se putea potrivi fiecarui defunct in parte. In ceea ce priveste aspectul, sicriele pot avea numar de colturi diferite: 4, 6 sau 8 colturi, iar capacul poate sa fie ori simplu, ori cu dubla deschidere.
De ce lucruri trebuie sa tii cont cand alegi un sicriu?
Ceremonia de inmormantare este un eveniment la fel de important cum este nunta si botezul. Fiind guvernat de cifra 3, poporul roman si traditia crestina considera ca aceste 3 evenimente sunt cele mai importante din viata unui om: momentul in care omul intra in lume (fiind marcat de botez), momentul in care isi uneste destinul cu persoana iubita (fiind marcat de nunta) si momentul in care aceasta persoana paraseste aceasta lume (fiind marcat prin inmormantare).
Cel din urma eveniment presupune automat folosirea unui sicriu care trebuie sa fie ales in functie de mai multe criterii.
Primul criteriu vizeaza dimensiunea sicriului, care se alege in functie de dimensiunea defunctului.
Al doilea criteriu are in vedere materialul sicriului, care este ales in functie de preferintele familiei defunctului si in functie de bugetul alocat pentru acesta. Sicriul care are un pret accesibil este cel confectionat din lemn de esenta moale, iar cel mai scump este cel realizat din lemn de esenta tare.
Al treilea criteriu vizeaza culoarea sicriului, care este aleasa la fel ca un cazul precedent, in functie de preferintele familiei defunctului sau chiar in functie de preferintele defunctului, daca si-a facut auzita dorinta unei culori anume.
Al patrulea criteriu are in vedere modelul sicriului. Se poate opta pentru modele florale, religioase sau geometrice in functie de traditia din zona respectiva.
Al cincilea criteriu vizeaza accesoriile pe care le are sicriul respectiv. Din acest punct de vedere, accesoriile sunt foarte importante si sunt cateva care trebuie sa fie introduse in mod obligatoriu: capitonajul capacului, lenjerie alba sau respete, o perna, un orar mic – folosit in timpul slujbei de inmormantare, un orar mare – folosit pentru a acoperi fata decedatului, un voal care se pune tot pe chipul decedatului, cruce din lemn inscriptionata (numele decedatului, anul nasterii si anul mortii). Mai sunt si alte cateva accesorii care sunt optionale: manere, crucifixul capacului si piese decorative.
Prin urmare, acestea sunt cele mai importante aspecte de care sa tii cont atunci cand alegi un sicriu si care te vor ajuta sa iti usurezi munca din aceasta perioada care este oricum destul de dificila.