Ce conectivitate este necesara la un monitor bun pentru calculatorul dumneavoastra?

421
Publicitate

In acest articol veti afla daca tipul conexiunii monitorului ii va permite sa se conecteze la calculatorul dvs. Fie ca este vorba de un calculator desktop sau laptop va detaliem toate porturile de conexiune ce pot fi prezente la monitorul pe care vreti sa il achizitionati. In cazul in care nu aveti un anumit port va dam sfatul de a cumpara un cablu adaptor pentru monitorul si calculatorul dvs.

Publicitate

Atunci cand sunteti ca noi, stati mult timp privind la monitorul calculatorului dumneavoastra. De aceea, monitorul pe care il alegeti trebuie sa fie unul potrivit. Cititi acest articol legat de specificatiile tehnice ale conectivitatii celui mai bun monitor necesar nevoilor dumneavoastra.

Ce conectivitate este necesara la un monitor bun pentru calculatorul dumneavoastra? 1

Tipul conexiunii monitorului ii va permite sa se conecteze la calculatorul dumneavoastra?

Cea mai importanta caracteristica in alegerea monitorului dumneavoastra este legata de faptul de a se conecta la calculator. In aceasta situatie este nevoie sa verificati iesirea de la calculator si sa observati ce tipuri de porturi exista. Veti observa daca aveti o placa grafica dedicata si va veti uita la acele iesiri. Ulterior, asigurati-va ca monitorul are aceleasi porturi. In caz contrar, va va trebui un adaptor sau un cablu special pentru a realiza conectarea.

In cazul in care vreti sa achizitionati un monitor nou si nu stiti exact ce tipuri de porturi sa aiba ne puteti contacta. Tehnicienii IT de la Proreparatii va vin ajutor cu asistenta IT si suport tehnic fie ca sunteti particular sau detineti o firma. Pentru persoanele particulare va putem ajuta fie remote prin asistenta IT sau va putem achizitiona noi monitorul daca locuiti in Bucuresti sau Ilfov si vizitati pagina https://www.proreparatii.com/asistenta-it-2. De asemenea, pentru firme echipa Proreparatii va ofera o gama completa de abonamente lunare de mentenanta calculatoare la sediul dvs. Oferta de mentenanta calculatoare pentru companii include atat asistenta on-site sau remote. Asistenta on-site de la Proreparatii include servicii de reparatii calculatoare desktop si reparatii laptopuri la sediul dumneavoastra in Bucuresti sau Ilfov sau la sediul nostru. Pentru aceasta ne puteti vizita siteul nostru.

Revenind la articol, in cele ce urmeaza va vom detalia tipurile de porturi pe care le veti observa.

Portul Video Graphics Array (VGA) – un port vechi si depasit

Portul VGA apartine celui mai vechi standard de iesire video existent la calculatoare. Acesta este intalnit in special pe sistemele mai ieftine si laptopuri de tipul business. El este destinat sa va asigure ca si calculatorul dumneavoastra se poate conecta la sisteme te proiectie vechi. Portul este mic, trapezoidal, avand in mod normal un dop cu surub de culoare albastra. Acest port furnizeaza doar semnal video, nu audio.

Portul VGA prezinta mai multe limitari spre deosebire de celelalte tipuri de conectori existenti. Acesta functioneaza pe un standard analogic, astfel incat nu are o limitare tehnica pentru rezolutie sau rata de reimprospatare, insa de fapt este limitat de puterea electrica si lungimea cablului monitorului. De obicei, conexiunile VGA sunt indicate numai pentru monitoare mai mici decat rezolutia standard de 1080p. Asta inseamna ca exclude o mare parte din monitoarele noi de pe piata din prezent. In concluzie, cel mai posibil nu veti dori sa folositi acest tip de conexiune.

Ce conectivitate este necesara la un monitor bun pentru calculatorul dumneavoastra? 2

Portul Digital Visual Interface (DVI) – port vechi dar inca utilizat

DVI (Interfata Vizuala Digitala) constituie urmasul digital al standardului analog VGA. Cu toate ca este destul de vechi in prezent, este inca utilizat in mod curent la monitoare, placi de baza desktop si placi video. Desi, are o dimensiune relativ mare si conexiunea prin surub semnifica ca nu este popular la laptopuri. Conexiunile si cablurile DVI dual-link permit rezolutii de pana la 2560×1660 la 60 de herti. Acest port este suficient pentru o mare parte a monitoarelor moderne mici si mijlocii. Totodata, DVI trimite numai semnal video.

Portul High Definition Multimedia Interface (HDMI) – port foarte utilizat si convenabil

Daca detineti un televizor cu ecran plat, exista sanse mari sa fiti deja familiarizat cu porturile si cablurile HDMI (Interfata multimedia de inalta definitie). HDMI este un standard digital ce furnizeaza atat semnal audio, cat si semnal video. Acest lucru inseamna ca daca monitorul are difuzoare inglobate sau o mufa pentru casti, nu aveti nevoie de o conexiunea audio separata. Datorita capacitatii sale video si audio si compatibilitatea sa pe televizoare si monitoare, HDMI este cel mai cunoscut standard de conexiune video de pe piata.

Porturile si cablurile HDMI au capacitati diverse conform perioadei in care au fost lansate. Standardul original (1.0) poate gestiona numai o rezolutie maxima de 1920×1200 la 60 de herti. Cea mai noua versiune (HDMI 2.1a) poate furniza o imagine mare de 8K la 60 de herti sau o imagine de 4K la 120 de herti. Atunci cand cautati un monitor cu o rezolutie sporita sau o rata de reimprospatare mare, o conexiune HDMI cu cea mai noua versiune e o optiune foarte buna.

Portul DisplayPort – cu o multitudine de trasaturi pentru utilizatorii de calculatoare

Ce conectivitate este necesara la un monitor bun pentru calculatorul dumneavoastra? 3

In imaginea anterioara se pot observa de la stanga la dreapta porturile HDMI, HDMI, DisplayPort, Mini-DisplayPort, DisplayPort.

DisplayPort este una dintre cele mai performante conexiuni existente pe calculatoarele moderne. Precum HDMI, acest standard este actualizat periodic si poate gestiona semnal video si audio pe acelasi cablu. Insa, precum o conexiune proiectata pentru calculatoare, inglobeaza si alte posibilitati. De exemplu, anumite monitoare compatibile cu DisplayPort se pot conecta intre ele intr-un lant. Aceasta modalitate permite conectarea a doua sau mai multe monitoare la un calculator cu un cablu ce trece de la ultimul monitor la calculator.

Varianta DisplayPort 1.4 constituie cel mai performant standard pe care il puteti achizitiona in martie 2022. Permite rezolutii 4K de pana la 240 de herti, ceea ce inseamna un atu important pentru cei care au jocuri pe calculator. De asemenea, permite si rezolutii de 8K la 60 de herti. Portul trapezoidal este standard pe o mare parte a placilor video si pe anumite laptopuri. Anumite modele utilizeaza portul Mini DisplayPort mai mic pentru a economisi spatiu.

DisplayPort 2.0 este cel mai nou standard de DisplayPort si aduce upgrade-uri insemnate fata de DisplayPort 1.4. Astfel ca, ofera dublul latimii de banda intreaga de la DisplayPort 1.4 si poate sa gestioneze un monitor de 16K la 60 de herti sau doua monitoare de 8K la 120 de herti. Din luna martie 2022, nu sunt disponibile pe piata monitoare ce pot permite utilizarea DisplayPort 2.0. Insa, se preconizeaza ca la jumatatea anului 2022 placile grafice dedicate de la Intel vor accepta standardul. De asemenea, si placile grafice de generatie urmatoare de la Nvidia si AMD se asteapta sa realizeze si ele aceasta compatibilitate.

Desigur, este indicat sa achizitionati un monitor care are si standardul DisplayPort 2.0 si nu doar DisplayPort 1.4. Chiar daca nu sunteti la varful ideal al tehnologiei de afisare, standardul DisplayPort 1.4 va va multumi in anii ce urmeaza.

Portul USB-C – un standard nou si foarte practic

Laptopurile mai noi ce folosesc portul de conectare USB-C pot trimite semnal video si audio prin aceasta conexiune. USB-C poate transmite audio si video prin DisplayPort, HDMI sau Thunderbolt, daca echipamentul dumneavoastra il accepta.

A treia si a patra imbunatatire a portului Thunderbolt folosesc mufa USB-C in schimbul unei conexiuni proprietare. Acest fapt este foarte util, pentru ca puteti incarca un laptop, sa-l conectati cu echipamente externe precum telefoanele si sa scoateti semnal audio video pe un monitor extern, toate utilizand acelasi port.

Insa, monitoarele compatibile cu portul Thunderbolt sunt destul de rare pe piata in prezent, si numai cele mai compacte sau elegante laptopuri nu detin o conexiune video obisnuita precum DisplayPort sau HDMI. Cumpararea unui monitor cu un port USB-C este necesara numai daca conectati adesea un laptop cu o singura optiune de iesire video precum Thunderbolt. Si in aceasta situatie, este probabil sa folositi un cablu USB-C la DisplayPort sau HDMI.

Porturi si adaptoare multiple pentru conectarea monitorului la calculator

In prezent, monitoarele ieftine pot fi echipate cu cel putin doua optiuni distincte pentru conexiunea video. Monitoarele medii si high-end vor detine mai multe. De exemplu, monitoarele noastre Dell permit conexiuni DVI, HDMI si DisplayPort. Observati specificatiile tehnice ale oricarui monitor pe care il aveti in vedere la achizitie pentru a cunoaste toata paleta de optiuni. Chiar daca monitorul pe care vreti sa il cumparati nu are toate porturile de conexiune pe care le cautati, majoritatea porturilor digitale pot fi adaptate intre ele cu cabluri adaptoare. Aceste cabluri sunt de obicei fiabile, si respecta specificatiile conexiunii mai vechi sau mai putin complexe.

Daca vreti sa va achizitionati un monitor nou si dispuneti de un anumit buget puteti contacta echipa de specialisti IT de la Proreparatii. Va vom oferi atat consultanta si asistenta IT, cat si servicii complete si profesionale de reparatii calculatoare Voluntari, Bucuresti si intreg judetul Ilfov. Aceste servicii vi le oferim cand accesati site-ul https://www.proreparatii.com/reparatii-calculatoare-voluntari si ne contactati in vederea unei lucrari de reparatii calculatoare la domiciliul dvs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.