Este amenințată cultura organizațională de remote work?

22

Cu puțin timp în urmă mediul de lucru tradițional era considerat a fii prea restrictiv de către mulți angajați din marile corporații, mai ales din industria IT outsourcing și software development. În momentul de față, însă, am făcut schimbarea bruscă prin remote work și am asistat la fuziunea dintre spațiul casei noastre și spațiul de birou. Iar printre reorganizarea programului, viață personală și îndeplinirea sarcinilor de lucru, unele aspecte par să piardă din importanță – cum ar fi cultura organizațională.

Ne-am păstrat conectați în atât de multe feluri, dar totuși suntem deconectați de la “întreg”.

Va ajunge acest context să împingă companiile să găsească noi metode și enterprise software solutions pentru a păstra angajații în bula culturală sau conceptul va ajunge să fie redus la minimum?

În căutarea mediului de lucru perfect

Vechiul program de la 9 la 17 este un subiect deja discutat de Mileniali și generația Z, de câțiva ani încoace. Ore flexibile, spații creative sau munca full-time înfara biroului sunt considerate a fi alternative la tiparul conservator al orelor de lucru.

Dar care este cea mai bună variantă? Care susține cel mai bine cultura organizațională? Pot satisface atât nevoile companiei, cât și ale angajatului?

Marile companii deja se confruntă cu provocarea de a crea o cultură coezivă și ușor de adoptat, având în veder că au birouri în diverse țări ale lumii. Fiind parte din cel mai mare experiement de work from home, chiar în acest moment, limitele culturii corporațiilor sunt împinse tot mai mult.

Unii susțin că renunțarea la spațiul comun al biroului, creează un sentiment de egalitate. Nu mai are loc fenomenul excluderii. Discuțiile online includ pe toată lumea și colaborarea este și mai încurajată, prin circumstanțe.

Alții spun că exact interacțiunea neplanificată care se întâmplă când te afli în același spațiu, contribuie la clădirea relațiilor care duc ulterior la o cultură bine închegată. Nu poți plănui să întrebi pe cineva ce fac copiii săi sau mama bolnavă. În zilele când frecventam biroul, astfel de discuții ar fi apărut lângă mașina de cafea.

O versiune echilibrată a lucrurilor ar însemna zile petrecute la birou pentru interacțiune reală, față-n față, program flexibil, dar și zile înfara biroului, în alte medii de lucru pentru a stimula creativitatea.

Așa cum o discuție deschisă de James L. Heskett, UPS Foundation Professor of Business Logistics spune: “Succesul culturii organizaționale este dependentă pe de-o parte de cum reușesc executivii dintr-o companie să îmbrățișeze remote work-ul. Iar pe de altă parte, remote work-ul poate să ofere un mediu alternativ unei culturi toxice de birou, ce rezultă din neglijența managementului.”

Chiar și așa, în prezent opțiunile sunt reduse, din păcate, în mare parte la work from home.

Migrarea – fenomen temporar?

Coronavirus este un virus născut chiar în mijlocul unui oraș foarte populat, din păcate. Și s-a răspândit cu precădere în orașe mari, tocmai din cauza condițiilor favorabile.

Ca o consecință, restaurantele, barurile, concertele, evenimentele culturale și în mare parte toate activitățile care făceau mediul urban interesant, s-au închis. Asta i-a împins pe oameni să reanalizeze unde își doresc să-și trăiască viața de zi cu zi, așa cum și ziarul The independent notează. De vreme ce nu pot să se bucure prea mult de viața de oraș sau să meargă la birou, nu mai găsesc justificarea costurilor de trai de la oraș.

Mulți angajați cu familii au decis să părăsească bula orașului și să se mute în suburbii sau în provincie. Atâta timp cât munca se rezumă la o conexiune la internet, beneficiile unei vieți liniștite par să valoreze mai mult.

Rezultatul

Deși cultura organizațională are nevoie de o restructurare în situația curentă, provoacă atât managementul cât și angajații să-și readapateze modurile de a interacționa, iar asta poate să însemne doar evoluție. Efortul necesar de a ne păstra conectați este în cele din urmă principalul motor al păstrării legăturii dintre oameni.

Dincolo de toate, să îmbrățișezi remote work-ul duce la redistribuirea oportunităților economice. Migrarea va determina investiții în orașe mai mici, ceea ce va conduce la o economie și vizibilitate crescândă. Așadar, indiferent de domeniu de lucru, fie dezvoltare software, contabilitate sau chiar urmărirea vehiculelor prin monitorizare gps, munca de acasă este, în acest moment, o realitate. Totodată, posibilitatea de a lucra remote poate da o șansă la un loc de muncă și un trai mai bun și celor care nu-și permit să locuiască în orașe mari.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.