Mare parte din viață se petrece câteodată în bucătărie și, indiferent dacă ești un bucătar amator sau unul experimentat, fie că locuiești singur sau într-o familie mare, sau dacă folosești bucătăria doar pentru a încălzi resturi de mâncare este important să îți alegi aragazul conform nevoilor tale. Dacă cumperi un echipament necorespunzător, poți să îți aglomerezi bucătăria, ceea ce îți va face imposibil să te bucurați de timpul pe care îl petreci în acestă încăpere.
Aragazul este sufletul unei bucătării. Este foarte important ca acesta să răspundă nevoilor tale. Să fie durabil și să te ajute să economisești timp și bani, iar preparatele tale să strălucească.
Indiferent de stilul pe care il urmaresti, de la un aragaz tradițional pe gaz sau unul electric, există numeroase opțiuni pentru bucătăria ta.
Aragaz clasic pe gaz
Acest tip de aragaz este ideal dacă vrei un control instantaneu al căldurii. Un aragaz clasic conține atât o plită pe gaz, cât și un cuptor. Având parte de avantajele ambelor tipuri de produse, aragazele clasice pe gaz sunt perfecte pentru început, sau când ai nevoie atât de un cuptor, cât și de o plită pe gaz. Nefiind incorporabile, acestea se montează ușor, de multe ori fără să fie necesară intervenția unui instalator. Modelele mai noi necesită accesul la o sursă de curent, atât pentru cuptorul electric cât și pentru aprinderea integrată.
Avantaje:
- Oferă feedback vizual când intensifici și reduci flacăra
- Varietate de modele și finisaje, inclusiv smalț, sticlă și oțel inoxidabil, precum și email sau fontă
- Dacă îți place să gătești cartofi prăjiți sau mâncare asiatică, multe aragaze vin cu un arzător special conceput pentru wokuri
- Unele blaturi dreptunghiulare cu cinci sau șase arzătoare au un arzător în formă de alungită pentru a fi utilizate cu grătar sau plită pentru grătar.
Dezavantaje aragaz:
- Un aragaz din fontă poate fi voluminos și dificil de curățat
- În timp ce sunt mult mai elegante, finisajele din sticlă și din oțel inoxidabil necesită mai mult efort în timpul curățării
- Înainte de a cumpăra, verifică dacă gazul este disponibil acolo unde locuiești. Dacă nu este și ești încă decis că vrei o plită de gaz, atunci poți utiliza butelii, dar trebuie să reții că sunt mai scumpe decât gazul de rețea.
Plită ceramică
O plită ceramică merită luată în considerare dacă ești în căutarea unui design elegant
Avantaje:
- Au o suprafață continuă, cu puține capcane pentru murdărie, astfel încât acestea să fie ușor de curățat
- Sunt deosebit de utile pentru gătitul alimentelor care necesită temperaturi foarte scăzute, cum ar fi topirea ciocolatei
Dezavantaje:
- Căldura nu este controlată instantaneu ca la aragaz
- Răspunde mai lent la modificările setării temperaturii
- Alimentele vărsate se pot coace sau arde, așa că trebuie să le ștergi rapid și de multe ori nu există buze în jurul marginii plitei pentru a reține scurgerile.
- Sticla ceramică reține căldura, deci trebuie să ai grijă cu alimente delicate și să ai grijă odată ce este oprită. Multe dintre acestea sunt dotate cu lămpi de avertizare cu căldură reziduală, care rămân în continuare aprinse până când suprafața atinge o temperatură sigură.
Plită cu inducție
Pentru o performanță superioară și un design elegant nu îți putem recomanda altceva decât o plită electrică cu inducție. Inducția funcționează printr-un câmp magnetic care transformă vasele în elementul de încălzire.
Avantaje:
- Cea mai rapidă metodă de gătit și la fel de controlabilă ca și un aragaz
- Se încălzește foarte rapid
- Răspunde instantaneu la schimbările de temperatură
- Alimentele sunt gătite prin căldura veselei, nu din plită, astfel încât plita să nu se încălzească.
Dezavantaje:
- În general sunt mai scumpe decât un aragaz sau o plită ceramică
- Poți utiliza numai anumite tipuri de vase care sunt compatibile cu inducția. Vasele potrivite trebuie să aibă o bază feroasă.