Desi societatea din ziua de astazi s-a modernizat, iar era IT acapareaza vietile tot mai multor persoane pe zi ce trece, articolele de papetarie se dovedesc a fi indispensabile, iar printre acestea se numara si plicurile de hartie.
In prezent, exista o gama variata de plicuri, care sunt utilizate in mai multe scopuri, in functie de necesitatea fiecaruia. Incepand cu dimensiunea si forma plicului, sistemul de inchidere, nuantele, textura si modelul, aceste articole de papetarie sunt adaptate nevoilor oricarei societati sau institutii.
In afara de celebrele plicuri de hartie, exista si modele produse din plastic opac sau transparente, acestea fiind utilizate pentru a pastra in siguranta suportul de hartie. Datorita acestor plicuri transparente, accesul la continutul informativ este mai usor, viata suportului de hartie este mai indelungata, iar plicurile pot fi deschise si inchise mai usor, datorita capselor sau sistemelor de tip „arici”.
Iata cateva dintre cele mai intalnite modele de astfel de articole de papetarie:
-
pentru documentele A4 sunt folosite plicurile C4;
-
cand se doreste utilizarea produselor de papetarie de dimensiunea A5 sau A4, se poate utiliza un plic, iar continutul este pliat in jumatate;
-
pentru materialele de marketing sau cartile postale, este utilizat plicul C6;
-
daca articolele de papetarie urmeaza a fi expediate sau se urmareste transmiterea bancnotelor, acestea sunt folosite impreuna cu plicurile model DL;
-
cu ajutorul plicurilor de tip burduf, se pot arhiva produse din papetarie sau se poate expedia un numar mai mare de documente ce urmeaza sa fie transmise impreuna.
Totodata, in functie de utilizarile si tipurile de materiale ale acestor produse de papetarie, plicurile de hartie cunosc o varietate larga, modelele putand fi impartite in urmatoarele categorii:
-
cu protectie antisoc;
-
cu burduf;
-
prevazute cu fereastra;
-
de tip kraft;
-
din material gumat;
-
din material siliconic;
-
modele simple.
Care este povestea acestor obiecte de papetarie?
Datorita necesitatii de a fi transmise mesaje exacte, dar si pentru protejarea continutului informativ, plicurile au aparut cu mult timp in urma si au trecut prin multe etape si transformari pana sa ajunga la forma sa curenta.
In perioada Antichitatii, aproximativ acum 4.000 de ani, informatiile circulau cu ajutorul tabletelor si erau sigilate in lut. Peste tablita informativa se aplica lut umed, iar dupa uscare acesta forma o bariera de protectie, pastrand astfel in siguranta continutul.
Mult mai tarziu, dupa aparitia comunicarii in masa prin presa, in anul 1837, serviciile postale au suferit o reforma majora prin care a fost impus fiecarui cetatean ca, la utilizarea scrisorilor, sa foloseasca plicuri de hartie, urmand a fi sigilate cu stampila. De la acest moment istoric si pana in prezent, aceste produse de papetarie au devenit printre cele mai cunoscute si utilizate.
Desi in acele vremuri plicurile de hartie erau produse manual, cererea mare de articole de papetarie a condus la evolutia si automatizarea acestui proces, ajungandu-se la o adevarata industrie. Totodata, necesitatea utilizarii unor noi forme de sigilare a condus la inventarea lipiciului special, utilizat pe marginea hartiei.
Necesitatea mare de plicuri a condus la sisteme automatizate de producere a articolelor de papetarie si de impaturit hartia, iar, la jumatatea secolului al XIX-lea, acestea erau produse la o scara notabila pentru acea vreme, cu ajutorul unor masini speciale ce atingeau capacitati de productie de pana la 2.500 de plicuri pe ora.
In ziua de astazi, cifra de productie a acestor produse de papetarie este mult mai mare, anual fiind fabricate peste 185 de miliarde de unitati.