Consultanta manageriala si cum se explica acest concept si domeniu de activitate

904
Publicitate

De peste 20 de ani, domeniul de consultanta a devenit primul pas in cariera celor care au pasit cu talent in lumea business-urilor. Desi un consultant este de obicei corelat cu firme de top, cu reputatie, putini stiu de fapt ce implica acest tip de job. Merita explicat faptul ca un consultant managerial poate fi insarcinat sa ia cele mai dificile decizii privind activitatea unei organizatii, companii.

Publicitate

O astfel de activitate tine de strategii personalizate, adaptate fiecarui caz, mai degraba decat a urma o viziune generic valabila. Asta inseamna desigur numeroase provocari. De  a ajuta o echipa in a lua decizii importante, cu rezultate asteptate si pana la a ajuta castigarea unei expuneri intr-o industrie, a face un brand mai vizibil, consultanta manageriala implica de asemenea si colaborari cu echipe diverse, cu domenii de activitate diverse.

Concret, ce face un consultant managerial?

Din restransa experienta si cunostinta, stim ca un manager detine puterea de decizie, ar trebui sa fie cel care ghideaza corect si intuitiv echipa si implicit afacerea. La randul sau desigur, va avea nevoie de un sprijin. Aici intervine un specialist de genul consultant.

Oferind sprijin cu scop de a amplifica performanta, ajutand la cresterea afacerii, gasind solutii si cai mai bune pentru a realiza anumite lucruri, implementand noi sisteme de ce nu, un consultant managerial este la un moment dat un element cheie pentru un business. Nu doar cei din sectorul privat aleg o astfel de varianta, ci si cei din sector public de ce nu. Cand scopul este de a reduce costuri, de a salva bugete, de a dezvolta sectoare, departamente, de a face ca afacerea sa cunoasca o varianta imbunatatita, o solutie poate fi consultantul.

Partea buna este ca firmele de profil isi ofera serviciile pentru orice activitate, de la cele cu activitate axata pe HR la cele de marketing, finante sau orice altceva.

Asadar, intelegem ce presupune jobul de acest gen. Ce au insa de castigat cei care opteaza pentru un astfel de sprijin profesional? De ce ar colabora cu consultant in management si nu un expert al domeniului de activitate? Pentru ca nu tine numai de a cunoaste domeniul si a fi cel mai bun in asta, ci si de raportarea la piata de profil, la concurenta, la publicul consumator, la business pur si simplu.

Avantaje de colaborare cu un consultant

Desigur ca exista avantaje de colaborare cu un consultant, un scop pe care il urmaresc cei care iau decizia de a aduce in echipa lor un cunoscator desavarsit in ale managementului.

Experienta – datorita unei viziuni diferite, un consultant poate fi acel extra ajutor pentru un CEO. Impreuna, caci un CEO cunoaste cel mai bine compania sa, pot regasi perspectiva inovativa.

Eficienta – este vorba de moftul eficient de a investi pentru ca partea executiva a unei companii sa aiba un reper bun si un sprijin. In timp ce unii se vor gandi la anumite investitii si cheltuieli, cei care mizeaza pe un consultant management investeste eficient, pentru a avea solutii in timp util, venite de la profesionisti.

Profesionalism – un consultant este un element neutru, nu se lasa influentat de alte aspecte din cadrul unei companii. Un sfat impartial, venit din exterior poate fi o idee excelenta. Fara sa aiba un interes al unei pozitii sau aspecte de acest gen, consultantul este poate dur, dar realist, ferm, impartial, ofera un feedback lipsit de emotie si asta nu poate fi decat benefic. Corporatiile au inteles asta, astfel ca apeleaza cu succes la consultanti, pentru a fi mana lor drepta, in scopul de a imbunatati activitatea in organizatie.

La fel de bine se poate aminti si despre faptul ca un astfel de consultant ajuta de asemenea la implementarea unor noi sisteme, unde este cazul, precum si la partea de training, mai ales acolo unde activitatea unei echipe implica si interactiune cu clienti.

Se spune ca este mai bine sa previi, decat sa tratezi. Totusi, marile companii aleg sprijinul unui consultant managerial precum este si Ilina Sirbu, atunci cand situatia pare deja dificila, in impas. Nu gresesc desigur, caci prin experienta si un cumul de abilitati, consultantii pot aduce la lumina acele probleme ascunse care trag afacerea in jos. Un astfel de ajutor este binevenit oricand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.