Cand cumparati o noua unitate SSD, exista cateva lucruri importante de luat in considerare, inclusiv pretul, specificatiile unitatii si dispozitivului si performanta.
-
Verificati si comparati preturile SSD
Preturile SSD-urilor au scazut in ultimii ani. Relativ vorbind, totusi, SSD-urile sunt inca mai scumpe decat hard disk-urile traditionale, iar aceasta diferenta nu este de neglijat.
Deci, din punct de vedere economic, HDD-urile bat SSD-urile fara indoiala. Daca bugetul dvs. este limitat, ramaneti cu un HDD. Cu toate acestea, SSD-urile nu au fost niciodata mai ieftine decat sunt astazi si sunt destul de accesibile, asa ca nu va fie teama sa cheltuiti banii.
Daca decideti ca veti dori un SSD, achizitionarea unei unitati de capacitate mai mare ofera mai mult raport calitate-pret. Studiati oferta SSD laptop pentru a face alegerea corecta, pe baza placii de baza, a cerintelor de dimensiune si a bugetului.
-
Care sunt specificatiile fizice ale SSD-ului?
Ori de cate ori cumparati hardware, trebuie sa va uitati la potentiale incompatibilitati. Cel mai bun SSD din lume este inutil daca nu il puteti monta in sistemul dvs, nu? Din fericire, SSD-urile sunt destul de standardizate (in cea mai mare parte), asa ca va fi bine atata timp cat veti acorda atentie.
Factor de forma
Cele mai multe SSD-uri moderne vin intr-un factor de forma de 2,5 inchi, care se intampla sa fie dimensiunea standard pentru HDD-urile de laptop. O astfel de unitate este nepotrivita pentru computerele desktop, care necesita de obicei un factor de forma de 3,5 inchi, dar puteti remedia asta cu un adaptor de la 2,5″ la 3,5″. In plus, majoritatea carcaselor moderne de PC vin acum cu optiuni de montare SSD integrate.
Alaturi de factorul de forma standard de 2,5 inci, exista un factor de forma SSD secundar pe care il veti gasi in multe dispozitive: standardul M.2 (numit anterior NGFF). SSD-urile M.2 sunt mici si subtiri si se potrivesc in laptopuri ultra-subtiri si mini computere personale. Unitatile M.2 sunt disponibile in trei tipuri principale si pot oferi viteze de citire si scriere si mai mari decat un SSD obisnuit de 2,5 inchi. In plus, deoarece sunt foarte subtiri, sunt utile intr-o gama larga de hardware. De exemplu, puteti adauga un SSD M.2 la PS5 pentru a-i creste capacitatea de stocare.
Inaltimea Z
Doar pentru ca achizitionati un SSD cu un factor de forma de 2,5 inchi nu inseamna ca se va potrivi chiar in laptopul dvs. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca inaltimea z, sau grosimea, este suficient de mica pentru interiorul laptopului dvs.
Inaltimile Z tipice sunt de 9,5 mm si 7 mm, cu SSD-urile moderne inclinate mai mult spre partea de 7 mm. Din nou, consultati manualul laptopului sau ghidul utilizatorului pentru a vedea ce grosimi sunt acceptate.
Interfata
SSD-urile de calitate pentru consumator aproape toate au o interfata Serial ATA (SATA), desi daca ar trebui sa luati un SATA de 3 Gbps sau SATA de 6 Gbps va depinde daca computerul dumneavoastra poate gestiona acele viteze. In zilele noastre, unitatile de 6 Gbps sunt mai frecvente, dar 3 Gbps sunt adesea mai ieftine daca le puteti gasi.
Zgomot
Unul dintre avantajele unui SSD fata de un HDD este ca SSD-urile functioneaza silentios, deoarece le lipsesc parti mecanice. Daca doriti sa scapati de zgomotul unui HDD in timp ce se invarte si de zgomotul cand cauta fisiere, atunci alegeti SSD-ul.
-
Performanta
Principalul beneficiu al unui SSD fata de un HDD – si motivul pentru care atat de multi oameni aleg SSD odata ce fac schimbarea – este faptul ca SSD-urile sunt semnificativ mai rapide. Cu SSD-urile, computerele pornesc in cateva secunde, programele se lanseaza aproape instantaneu, iar fisierele sunt transferate de pana la 10 ori mai repede.
Adica, chiar si cele mai proaste SSD-uri sunt inca la kilometri inaintea HDD-urilor in ceea ce priveste performanta. Daca viteza este singura dvs preocupare, atunci nu exista nicio intrebare: SSD-ul castiga de fiecare data.
-
Capacitate de stocare
Exista o distinctie importanta intre modul in care functioneaza SSD-urile si HDD-urile. In timp ce HDD-urile trebuie adesea sa se confrunte cu fragmentarea discului, SDD-urile au o ciudatenie proprie de care sa-si faca griji: colectarea gunoiului .
Cand datele sunt scrise pe un SSD, acestea sunt scrise in bucati numite pagini. Un grup de pagini se numeste bloc. In orice moment, paginile dintr-un bloc pot fi toate goale, toate pline sau un amestec de goale si pline.
Datorita modului in care sunt proiectate SSD-urile, este imposibil sa suprascrieti datele existente (ceea ce este posibil cu un HDD). Mai degraba, pentru a scrie date noi intr-un bloc ocupat, intregul bloc trebuie mai intai sa fie sters.
Mai mult, pentru a preveni pierderea datelor, orice informatie a existat pe bloc trebuie mai intai mutata in alta parte inainte ca blocul sa poata fi sters. Odata ce datele sunt mutate si blocul este sters, datele noi pot fi scrise intr-un bloc ocupat anterior.
-
Longevitatea
Ultimul lucru de luat in considerare este cat timp dureaza SSD-ul. In comparatia noastra a duratei de viata a unitatilor de stocare, a fost clar ca aproximativ 74% dintre hard disk-uri au supravietuit dupa al patrulea an. Cum se compara SSD-urile?
Spre deosebire de HDD-urile, SSD-urile nu au piese mobile, ceea ce este excelent pentru o functionare silentioasa si, de asemenea, inseamna ca nu exista piese care sa se uzeze. Prin urmare, defectiunea mecanica nu este ceva care ar trebui sa va preocupe.
Dezavantajul, insa, este ca SSD-urile sunt mai predispuse la pana de curent. Pierderea energiei electrice in timp ce unitatea functioneaza poate duce la coruperea datelor sau chiar la o defectiune completa a dispozitivului. Intreruperile de curent pot afecta computerele in moduri diferite, desi puteti lua cativa pasi de atenuare.
In plus, blocurile de memorie dintr-un SSD au un numar limitat de scrieri. Deci, daca scrieti in mod constant date pe SSD (de ordinul a gigaoctetilor pe zi), atunci unitatea poate pierde capacitatea de a scrie mai multe date (desi citirea ar fi in continuare posibila).
Sunt SSD-urile potrivite pentru dvs?
Daca aveti un buget restrans, nu va pasa de viteza sau daca acordati prioritate fiabilitatii datelor mai presus de orice, atunci ar trebui sa ramaneti cu o unitate hard disk traditionala care se roteste. Pentru toti ceilalti, este timpul sa treceti la SSD-uri daca nu ati facut-o deja.