Cum să prelucrați inoxul pentru diferitele confecții metalice?

318
Publicitate

Inoxul este un material comun, utilizat cu precădere în industria alimentară, farmaceutică, chimică, a laptelui, dar și aerospațială. Este un material versatil, cu proprietăți complete, ce poate întreține o varietate mare de aplicații. Pentru obținerea unor produse strălucitoare și cu finisaj lustruit, inoxul trece prin trei procese, și anume prelucrarea, tăierea și șlefuirea. Realizate în mod corect, rezultatul final va fi unul de excepție, conform așteptărilor.

Publicitate

Prelucrarea inoxului prin frezare, strunjire, găurire și filetare

Procesul de prelucrare al inoxului include mai mulți pași, frezare, strunjire, găurire și filetare. Serviciile oferite de firmele în domeniu ce țin de confectii metalice cunosc acest prim pas extrem de important în realizarea produselor din inox și folosesc unelte special proiectate pentru acest tip de material. 

În cazul unor prelucrari mecanice, precum strunjire, frezare, filetare, găurire, tarodare sau prelucrări prin așchiere, sunt necesare scule din oțel rapid, cu sistem de răcire, folosite la turații mici. 

Strunjirea reprezintă procedeul de prelucrare prin așchiere și este metoda de bază pentru obținerea produselor cilindrice. Frezarea reprezintă o metodă universală prin așchiere și facilitează prelucrarea mai multor tipuri de suprafețe. Găurirea se realizează cu ajutorul burghielor de diferite tipuri și dimensiuni, iar filetarea constă în prelucrarea filetelor prin așchiere, cu ajutorul filierelor, tarozilor sau frezelor din carbon monobloc. 

În ceea ce privește sudura, aceasta poate fi efectuată în mediu protector sau utilizată sudura electrică cu electrozi de inox.

Tăierea inoxului prin tehnici de forfecare, perforare, tăiere termică

Tăierea inoxului implică diferite tehnici de forfecare, perforare sau tăiere termică, cum ar fi cea cu plasmă sau cu laser. 

În ceea ce privește tăierea prin forfecare și perforare, o problemă majoră constă în uzura sculei sau ciobirea acesteia, urmare a impactului mare asupra muchiei. Pentru a evita acest lucru, se recomandă folosirea unei scule la turații mici. 

Pentru tăierea termică, cu laser, procedura de tăiere presupune deformații minime, absența contactului între piesa de tăiat și scula utilizată, bavuri minime, precum și posibilitatea tăierii unor forme mai complicate. 

Șlefuirea inoxului pentru obținerea finisajului dorit

După prelucrarea inoxului și tăierea acestuia în formele dorite, urmează un ultim pas, cel de șlefuire. Șlefuirea presupune îndepărtarea restului de material, pentru a obține un finisaj fin al suprafeței. 

Șlefuirea cu un disc foarte grosier, poate provoca defecte de suprafață. Profesioniștii recomandă ca operațiunile de șlefuire să aibă loc în trepte, de la o granulație mare, coborând către granulații mai mici, până se ajunge la finisarea dorită a suprafeței.

Prelucrarea, tăierea și șlefuirea vor oferi strălucire și un finisaj lustruit produselor din inox. Toți acești pași sunt importanți pentru produsul finit și nu pot fi omiși. Dacă tehnicile și sculele necesare nu vă sunt la îndemână, apelați la firmele profesioniste, care au ca obiect de lucru realizarea confecțiilor metalice.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.