Descoperă mai multe despre mentenanța proactivă și mentenanța predictivă
În ultimele decenii, tehnicile de mentenanță au evoluat semnificativ odată cu dezvoltarea tehnologiei. Două abordări principale au câștigat popularitate în numeroase industrii: mentenanța proactivă și mentenanța predictivă, ambele vizând creșterea eficienței și reducerea costurilor prin optimizarea operațiunilor.
Însă, ce presupun mai exact acestea și cum anume pot contribui la minimizarea riscului de căderi accidentale ale echipamentelor industriale mecanice, hidraulice sau pe bază de acționări pneumatice? Descoperă mai multe despre mentenanța proactivă și cea predictivă în rândurile ce urmează:
Ce presupune mentenanța proactivă?
Mentenanța proactivă implică o serie de operațiuni planificate și regulate, menite să preîntâmpine eșecurile, fără a aștepta manifestarea eventualelor defecțiuni. Aceasta este o strategie modernă – RCFA (root cause failure analysis), bazată pe vibrodiagnoză și reduce drastic căderile accidentale, dar și numărul de piese ținute pe stoc.
Mentenanța proactivă are drept focus găsirea cauzei deteriorării diverselor elemente din cadrul utilajelor (rulmenți, garnituri, cuplaje etc). Orice piesă înlocuită este examinată cu atenție, întrucât pe baza urmelor de deteriorare se va putea deduce cauza apariției acestora și se va putea interveni pentru înlăturarea problemelor.
Ce este mentenanța predictivă?
Mentenanța proactivă este o îmbunătățire a mentenanței predictive. Aceasta din urmă se bazează pe colectarea de date pentru a estima când un echipament sau un sistem va avea nevoie de întreținere (indiferent că vorbim de sisteme mecanice sau de acționări pneumatice).
Spre deosebire de abordarea proactivă care are drept scop preîntâmpinarea eșecurilor, mentenanța predictivă se bazează pe monitorizarea periodică a parametrilor cheie și la identificarea semnelor timpurii care indică necesitatea unor intervenții sau înlocuirea de cuplaje sau alte elemente.
Această strategie oferă oportunitatea de a planifica și de a executa operațiunile de mentenanță în momente strategice.
Avantaje și dezavantaje
Ambele abordări de mentenanță pot avea atât avantaje, cât și dezavantaje. În cazul mentenanței proactive, avantajul principal este faptul că este ușor de planificat. Operațiunile proactive regulate pot preveni multe eșecuri și pot menține echipamentele într-o stare optimă. Cu toate acestea, în situația unor componente defecte, poate fi mai dificil, sau chiar imposibil, de a se depista cauza exactă a deteriorării acestora.
Mentenanța predictivă oferă posibilitatea de a interveni doar atunci când este necesar. Însă, este important de reținut faptul că rezultatele măsurilor de mentenanță predictivă depind considerabil de periodicitatea colectărilor de date.
Așadar, care dintre aceste abordări de mentenanță merită să o alegi? Conform specialiștilor în domeniu, o combinație între cele două abordări poate fi cea mai bună soluție pentru eficientizarea proceselor de muncă și asigurarea unei funcționări optime a echipamentelor industriale. Îți recomandăm să apelezi întotdeauna la specialiștii în mentenanță, în special dacă dispui de utilaje pe bază de acționări pneumatice, pentru a te asigura că nu te confrunți cu eventuale scurgeri sau alte defecțiuni.