Poză de mali maeder de pe Pexels.com
Atunci când iei masa acasă, rareori te gândești la etichetă și la utilizarea corectă a tacâmurilor. În această situație, majoritatea se ghidează mai mult după comoditate decât după regulile de etichetă. Totuși, pentru a nu te simți stânjenit și a nu te pierde cu firea la un eveniment important în restaurant, este important să știi cum să folosești corect cuțitul și furculița.
Află cum să ții tacâmurile corect dacă iei masa la restaurant
Amintește-ți că fiecare element al aranjamentului mesei are o semnificație. Tacâmurile care sunt plasate în stânga farfuriei trebuie ținute în mâna stângă, iar cele din dreapta – în mâna dreaptă. Indiferent dacă folosești corect tacâmurile sau nu, este esențial să îți amintești să te comporți corespunzător la masă și să comunici cu personalul în mod politicos și calm.
Cum ții corect tacâmurile la masă
Când ajungi la o cină importantă la restaurant sau în vizită la cineva și vezi o mulțime de tacâmuri pe masă, te întrebi imediat cum să le folosești. Nu trebuie să intri în panică, ci doar să reții câteva reguli simple despre cum să ții cuțitul și furculița în mână:
- Cuțitul trebuie ținut în mâna dreaptă, iar furculița în mâna stângă (pentru stângaci, este invers);
- Dinții furculiței trebuie să fie întotdeauna orientați în jos, iar capătul mânerului să se sprijine în palmă;
- Pentru a manevra cuțitul cu ușurință, trebuie să apeși ușor cu degetul arătător pe partea neascuțită a lamei;
- Nu ține tacâmurile prea aproape de corp.
Indiferent că ești acasă sau la restaurant, poți învăța să ții corect tacâmurile, chiar dacă nu te vede nimeni. Un moment important îl dețin și tacâmurile propriu-zise. Acestea trebuie să fie comode și de calitate. Descoperă tacâmurile de inox de pe yalco.ro și exersează în fiecare zi, iar când vei merge la restaurant sau la cineva în vizită, conduita la masă nu va mai fi o provocare pentru tine.
Uneori, nu este suficient să știi doar în ce mână să ții tacâmurile; este important să știi și cum să mănânci corect anumite feluri de mâncare.
Cum să mănânci corect diferite tipuri de mâncare
Recomandările principale privind utilizarea tacâmurilor se referă la mesele cu preparate din carne, ceea ce îți permite să te descurci cu porțiile în mod ordonat. Bucățile mici de carne se taie spre tine, dar nu trebuie să tai toată friptura în bucăți mici deodată și apoi să mănânci doar cu furculița. Trebuie să tai câte o bucată de carne pe rând. De asemenea, este necesar să înfigi bucata de carne în dinții furculiței, apăsând ferm cu degetul arătător al mâinii stângi pe furculiță, și să duci mâncarea cu grijă la gură.
Dacă ai în față feluri de mâncare precum chiftele, sarmale sau omletă, folosește doar furculița, ținând-o în mâna dreaptă. Deoarece aceste mâncăruri au o consistență moale, ele se taie destul de ușor cu partea laterală a furculiței.
Când mănânci preparate din carne cu garnitură, este permis să înlocuiești lingura cu furculița. În acest caz, garnitura trebuie ridicată pe furculiță astfel încât dinții acesteia să fie orientați strict în sus. Ai grijă să pui pe furculiță o porție mică de garnitură sau salată, sau va trebui să deschizi gura prea larg, ceea ce este inacceptabil.
Sandvișurile mici și tartinele se taie pe jumătate și se mănâncă cu mâinile, iar hamburgerii mari trebuie mâncați folosind cuțitul și furculița, tăind câte o bucată mică pe rând.
Dacă nu ai terminat încă mâncarea, dar trebuie să te ridici de la masă pentru o vreme, pune tacâmurile încrucișate pe farfurie. Dacă ai terminat masa, furculița și cuțitul trebuie așezate paralel unul cu celălalt, cu mânerul orientat spre marginea mesei.
Astfel, dacă vei ști cum să manevrezi corect cuțitul și furculița la masă, te vei simți încrezător și nu va mai trebui să refuzi ieșirile în oraș. Cu aceste sfaturi te poți descurca oriunde, indiferent că iei masa în oraș sau la cineva acasă.