Vinurile grozave trec prin acesti pasi. https://reclamapetelefon.ro/care-este-perioada-ideala-de-tragere-a-vinului-de-pe-drojdie/ iti ofera un articol detaliat despre clarificarea vinului, tragerea sa de pe drojdie si inoculare.
Cu totii ne dorim sa ne bucuram de un vin alb clar si superb. Deci, pentru a livra exact acest elixir, vinificatorii trebuie sa ia masuri pentru a se asigura ca vinurile lor au toate oportunitatile de a se dezvolta la o calitate optima si de a se prezenta frumos in sticla. Dar care sunt cativa dintre acesti pasi? Ce sunt inocularea, pritocirea si decantarea la rece?
In ceea ce priveste decantarea la rece, toate cramele au refrigerare pentru a controla temperatura fermentilor lor. Deci, este usor sa racesti un rezervor de suc pana la 5 * C si sa-l mentii asa cateva zile. Aceasta este decantarea la rece. Cand racesti lichidele, acestea isi pierd din volum. Acest lucru ajuta la apropierea solidelor care ajung sa cada in partea de jos.
Racirea incetineste, de asemenea, energia din lichid, ceea ce face ca acesta sa se amestece incet. Acest lucru permite, de asemenea, caderea solidelor pe fund. Sucul limpede este pompat din partea superioara a solidelor (proces numit rafturi) dupa cateva zile. Este o tehnica simpla, dar consuma multa energie.
Pritocirea este procesul de transfer al vinului limpede de pe solide intr-un recipient curat. Procesul elimina vinul din „drojdia” (sedimentul) care consta in principal din celule de drojdie moarte si particule (compusi de hidrogen sulfurat) care au cazut din vin. Este unul dintre pasii care trebuie urmati pentru un vin stralucit, deoarece nimanui nu ii place un vin care are sedimente la baza.
Tragerea vinului de pe drojdie poate face de pana la 3 ori. Prima data se face de obicei dupa fermentare, pentru a proteja vinul de oxigen si pentru a scoate vinul din „drojdia bruta” (sedimentul care cade in timpul fazei de fermentatie primara se numeste „drojdia bruta” si aceasta cuprinde aproximativ 80% din sedimentarea care va avea loc).
Pentru vinurile albe, al doilea si al treilea pritocit se efectueaza odata ce se adauga bentonita (pentru stabilizarea caldurii) si vinul este racit la -4 * C si mentinut asa timp de 7 zile (stabilizare la rece).
Pentru vinurile rosii a doua clarificare are loc dupa fermentarea malolatica (un pas important de stabilizare a vinului rosu). Vinurile rosii sunt de obicei tinute in butoaie de stejar. Butoaiele de vin rosu sunt aduse la sfarsitul anului pentru a curata vinul si butoaiele. Este necesar sa cureti butoaiele cel putin o data. De obicei, acest lucru se face la sfarsitul anului, deoarece vinificatorul este obosit sa faca ordine de prea multe ori.
Inocularea permite vinificatorului sa controleze si sa gestioneze procesul de fermentare a vinului. Acest lucru se face prin selectarea tulpinilor adecvate de drojdie si bacterii, astfel incat sa se evite impactul daunator si degradant al drojdiei si bacteriilor inadecvate. Acest proces se numeste inocularea drojdiei (folosind drojdii de vin selectate) si inocularea bacteriana (folosind bacterii lactice selectate).
Acesta din urma se face uneori dupa ce fermentatia alcoolica este completa, dar poate fi mai putin eficienta din cauza etanolului mai ridicat si a nutrientilor redusi.