Dementa – de la diagnosticare la variantele de tratament pentru pacienti

235
Publicitate

Dementa – de la diagnosticare la variantele de tratament pentru pacienti 1

Dementa este una dintre tulburarile neurologice si cognitive care afecteaza un numar foarte mare de persoane la nivelul intregii planete. Aceasta tulburare neurologica are un impact major mai ales in cazul persoanelor care inainteaza in varsta si care au peste 60-65 de ani. La fel ca in cazul oricarei tulburari neurologice sau oricarei afectiuni medicale, diagnosticarea intr-o faza cat mai incipienta este de foarte mare ajutor.

Publicitate

Un diagnostic in faza incipienta poate sa faciliteze semnificativ tratamentul pe care pacientul trebuie sa il urmeze. Manifestarile sau simptomele care pot duce cu gandul la dementa pot fi observate fie de catre pacient, fie de catre persoanele apropiate. In oricare dintre aceste cazuri, diagnosticarea trebuie realizata intr-un centru medical specializat in dementa Bucuresti.

Etapele in punerea diagnosticului si stabilirea stadiului dementei

In cazul dementei simptomele sau manifestarile sunt foarte variate. De foarte multe ori aceste simptome pot fi confundate cu alte probleme medicale sau cu alte afectiuni. Din acest motiv diagnosticarea intr-un centru medical specializat este foarte importanta. In cadrul unei consultatii neurologice realizate de catre un medic profesionist se va stabili cu precizie diagnosticul. Exista o serie de etape in diagnosticare.

Prima etapa este aceea in care pacientul va discuta cu medicul neurolog despre simptomele si manifestarile pe care le experimenteaza in viata de zi cu zi. In cadrul acestei discutii poate sa intervina si un membru al familiei sau un prieten foarte apropiat, tocmai datorita faptului ca de multe ori pacientul poate sa nu remarce anumite schimbari de comportament sau anumite manifestari care sa indice instalarea dementei.

Toate informatiile primite de catre medicul specialist in aceasta etapa a diagnosticarii sunt foarte importante. Doar astfel medicul va avea imaginea completa asupra existentei unor dificultati cognitive sau a unor schimbari de comportament.

Etapa a doua consta in efectuarea unei evaluari a functiei cognitive si a starii generale de sanatate. Examinarea neurologica a pacientului se va face astfel incat medicul sa aiba cat mai multe detalii. Examinarea neurologica se bazeaza pe metode specifice si pe care medicul le foloseste la fiecare consultatie de specialitate.

Daca in urma acestei examinari neurologice medicul considera ca sunt necesare investigatii suplimentare, acesta la poate solicita, aceasta fiind a treia etapa in punerea diagnosticului. Investigatiile suplimentare includ printre altele rezonanta magnetica (RMN) sau EEG. Intr-un centru medical specializat in dementa Bucuresti toate aceste etape sunt urmate cu strictete pentru ca diagnosticul sa fie unul precis.

Variante de tratament in dementa

In functie de diagnosticul pus de medicul specialist, daca s-a stabilit faptul ca vorbim despre dementa, exista o serie de tratamente care pot ameliora sau diminua efectele dementei, aceasta tulburare neurologica nefiind vindecabila.

In variantele de tratament regasim medicamentatia care poate sa limiteze simptomele afectiunii in anumite stadii. Alte variante de tratament sunt abordarile terapeutice referitoare la dieta pacientilor sau abordari terapeutice care sa amelioreze tulburarile de comportament.

Anumite tratamente implica recomandarea de a urma miscarea fizica regulata sau terapia ocupationala. Tot printre variantele de tratament recomandate de un medic specializat in dementa Bucuresti putem regasi inclusiv reabilitarea cognitiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.