Dosarul pentru prețurile de transfer: Ce trebuie să conțină și cum te asiguri că a fost întocmit corect când ai o firmă mică

67
Publicitate

În fiecare an, ANAF verifică dacă firmele respectă normele în vigoare în ceea ce privește prețurile de transfer. În acest scop, societățile trebuie să pregătească un dosar care poate fi verificat de inspectorii acestei instituții, iar această regulă se poate aplica chiar și organizațiilor mici, în mod expres.

Publicitate

Pentru firmele mici pentru care ANAF a dispus verificarea dosarului prețurilor de transfer, există anumite proceduri pe care le pot urma pentru a se asigura că respectă prevederile legale în domeniu pentru a trece cu bine peste acest tip de control.

Ce presupune dosarul prețurilor de transfer pentru firmele mici

Când și cum se pregătește dosarul prețurilor de transfer

Principiile prețurilor de transfer au fost adoptate în Codul fiscal românesc de aproape 20 de ani, însă în această perioadă mai mult firmele mari au fost verificate dacă respectă legislația în vigoare prin pregătirea unui dosar. Din 2016, acesta poate fi cerut și societăților mici în anumite cazuri, astfel că departamentul financiar trebuie să pună la dispoziția autorităților fiscale documentele care atestă respectarea normelor în vigoare.

Dosarul prețurilor de transfer trebuie depus până la data de 26 iunie a anului în curs, astfel că deși termenul pentru anul acesta s-a scurs, este bine să te pregătești pentru următorul, mai ales că inspecțiile fiscale vizează din ce în ce mai multe firme din acest punct de vedere.

Dar cum se pregătește un astfel de dosar? Iată câteva sfaturi simple:

  • toate documentele legate de tranzacțiile care pot avea ca obiect prețurile de transfer ar trebui pregătite imediat după încheierea acestora;
  • documentele trebuie să fie conforme cu legile din România;
  • în acest scop, trebuie efectuate studii de comparabilitate astfel încât datele financiare să fie segmentate în mod corect.

Care este riscul în cazul în care o firmă nu respectă cerințele ANAF? Ca baza impozabilă să fie mult mai mare, având în vedere că inspectorii vor trebui să estimeze sumele acestor prețuri de transfer.

Ce se poate face pentru a avea un dosar întocmit corect

Unei firme mici căreia îi este solicitat dosarul de prețuri de transfer are două variante pe care le poate folosi:

  • să se bazeze pe departamentul financiar care va pregăti acest dosar;
  • să apeleze la o firmă de consultanță fiscală specializată în legislația aferentă prețurilor de transfer.

Pentru o firmă mică, prima variantă nu este întotdeauna la îndemână, deoarece nu toate societățile au un departament financiar care să poată prelua mai multe sarcini, de aceea serviciile de consultanță cu privire la prețurile de transfer sunt o soluție mult mai viabilă, acestea fiind puse la dispoziție de Mazars în România. În acest fel, orice organizație va avea toate documentele pregătite în mod corect, dar mai ales în timp util pentru inspecțiile derulate de ANAF.

În concluzie, dosarul pentru prețurile de transfer nu este greu de întocmit atunci când sunt urmate sfaturile de mai sus alături de serviciile oferite de o firmă de consultanță care îl poate pregăti respectând legislația în vigoare adaptată normelor din România.

Sursa foto: Pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.