Ildiko și ardeleneza

10

Ildikó este o denumire feminină maghiară de origine germanică; versiunea originală era Ilda sau Hilda. Însemna „războinică” în limbile germane vechi. Versiunea latină medievală a fost Ildico, pe care în maghiară a luat forma de Ildikó. Multe doamne din istoria Europei Centrale au purtat acest nume de luptătoare și Ildiko este, de asemenea, un nume foarte răspândit în Transilvania, de asemenea. 

În contemporaneitate, Ildiko a reintrat în atenția publicului de pe platformele sociale odată cu inspiratul video produs de umoriștii de la Epic Show, publicat în august. Epic Show anunța: No, e fain să lucrezi în IT, și dacă nu înțelegi “ardeleneza”, se găsește întotdeauna o soluție… software. La AROBS, sigur se găsește. 

Filmul a fost creat în jurul ideii de multiculturalitate – AROBS, companie de software development 100% românească, are în echipă specialiști din 6 țări din Europa și Asia. Pentru a se asigura comunicarea impecabilă între colegii din AROBS, din mai multe regiuni istorice ale României și nu numai, Epicii au transpus în versiunea video existența unei aplicații – Ildiko, care traduce din ardeleneză în română.

Putem spune că totul a pornit de la o glumă (un video umoristic). Ildiko app, însă, are deja o pagină dedicată  https://www.arobsgrup.ro/ardeleneza-cu-ildiko/, unde orice utilizator poate să asimileze cunoștințe introductive de ardeleneză. 

 

Ce este Ardeleneza?

Ardeleneza este un hibrid între română și maghiară, un amestec de regionalisme cu accente speciale, care, practice, poate duce la multe sensuri și înțelesuri pentru același cuvânt. 

Pentru cei care s-au întrebat vreodată câte sensuri poate avea cuvântul No în Transilvania, Ildiko app va încerca să găsească un răspuns cât mai exhaustiv. 

AROBS a publicat pe pagina special creată că Ildiko app intră curând în producție și va fi cea mai prietenoasă aplicație pentru cei care au nevoie de ardeleneză, pentru ocazii speciale sau în viața de zi cu zi!

AROBS Transilvania Software este un furnizor de soluții custom IT; compania înființată în 1998 în Transilvania dezvoltă software development pentru industriile cele mai competitive la nivel global. 1000 de specialiști lucrează în cele 6 țări și 7 birouri din România, dar firma crește în mod continuu și are în acest moment zeci de posturi disponibile, detalii aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.