Scriitorii SF sunt primii care și-au închipuit rachete, submarine sau roboți

10

În acest articol, vom încerca să stabilim cine și-a imaginat mai întâi rachetele, submarinele sau roboții. Au fost ingineri? Sau scriitori și poeți prin operele lor științifico-fantastice?

De la începutul existenței cuvântului scris, literatura a contribuit la extinderea tărâmurilor realității și imaginației. Cu mult timp înainte de ingineri, înainte de software development-ului sau IoT, unii oameni și-au imaginat imposibilul. Au scris despre obiecte care, pentru timpul lor, erau înfricoșătoare, o nebunie.

Nu am putut găsi referințe literare despre tehnologie mai devreme de secolul al XVII-lea, ar putea să fi existat, dar lista scriitorilor care gândit dezvoltări tehnologice mult înaintea timpului lor este impresionantă. Din fericire, în ultimii 100 de ani, inginerii i-au prins din urmă din urmă și au transformat imaginația în realitatea de astăzi.

Rachete, submarine și primul computer literar din SF

Unii dintre voi s-ar putea să știe câte ceva despre Cyrano de Bergerac: domnul cu o structură osoasă impresionantă în partea centrală a feței (mă refer la nas), care a creat discursuri emoționale pentru un prieten, care să-l ajute să câștige atenția unei domnișoare.

Unele dintre acestea sunt adevărate din punct de vedere istoric, cum ar fi nasul. Dar s-ar putea să nu știți că Cyrano, fiind un utopist, și-a imaginat o mașină care se lansa în zbor atunci când soldații fixează artificii sub ea. Primul zbor spațial cu rachetă a fost menționat în lucrarea Cealaltă Lume: Statele și Imperiile Lunii, de Cyrano de Bergerac, în 1657.

Ducesa care și-a imaginat primul submarin și, probabil, a scris prima carte științifico-fantastică

Margaret Cavendish, în 1666, a descris o formă timpurie a unui submarin în The Description of a New World, Called The Blazing-World (1666). Cavendish, ducesă de Newcastle, a scris o carte despre un regat utopic satiric, poate singura ficțiune utopică cunoscută creată de o femeie în secolul al XVII-lea.

Doar după mai mult de 200 de ani, următoarea mențiune a unui submarin este făcută de faimosul Jules Verne în 20.000 de leghe sub mări (1870).

Primul computer a fost imaginat în celebra carte Călătoriile lui Gulliver, de Jonathan Swift, în 1726. Când Swift a descris un „motor” care ar putea forma propoziții pe cont propriu, el satiriza așa-numitele metode științifice ale unora dintre contemporanii săi. În cele din urmă, gluma făcută de Swift este cea mai veche referință cunoscută la un dispozitiv care reprezintă în general un computer.

Jane Wells Webb Loudon, a scris science fiction, desi termenul nu era încă inventat și a fost considerată, timp de un secol, ca scriitoare de ficțiune gotică, de fantezie sau groază. La o privire mai atentă, nu există nimic gotic sau de groază într-un viitor în care femeile poartă pantaloni, o idee menționată în cartea ei The Mummy: A Tale of the Twenty-Second Century. Dar ideea automatelor care funcționează ca chirurgi sau avocați ar putea fi înfricoșătoare pentru unii oameni, chiar și astăzi.

Ea a creat, de asemenea, primele manuale populare de grădinărit, marcând arta grădinăritului ca fiind adecvată și potrivită pentru educația tinerelor femei. Cultivarea minților și cultivarea grădinilor, ce combinație!

În 1888, Edward Bellamy a reflectat asupra anului 2000. În lucrarea „Looking Backward: 2000 to 1887”, a scris despre o societate utopică americană care folosea carduri de credit. A durat mai mult de 60 de ani până când industria financiară a lansat utilizarea cardurilor de debit și a cardurilor de credit.

Videoconferința în 1889?

După cum s-a menționat anterior, Jules Verne nu a fost primul care s-a gândit la rachete și submarine, dar se recunoaște, că, în 1889, faimosul pionier francez al SF-ului a descris mai întâi „phonotelephote”, strămoșul imaginar al videoconferințelor. Ce și-a imagine Verne în nuvela intitulată În anul 2889, permitea transmiterea imaginilor prin oglinzi conectate prin fire. Aceeași carte a prezis buletinele de știri și scrierea pe cer. Din fericire, oamenii au reușit să le inventeze cu mult înainte de 2889.

Numitorul comun dintre literatură și tehnologie este puterea imaginației. Privind înapoi și în perspectivă, oamenii au avut nevoie doar de câteva decenii pentru a recupera sutele de ani în care scriitorii doar visau la tehnologie. Toate aplicațiile și mașinile complexe de care ne bucurăm astăzi, avioane, automobile, roboți, interconectate, monitorizate prin gps sau prin sisteme IoT, computere, comunicare digitală, oare acestea ar exista astăzi daca nu ar fi fost Imaginate de cei mai creativi dintre oameni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.