Tendințe în tehnologie care consolidează conectivitatea în business și societate

91

Nu mai este o noutate faptul că trăim într-o lume hiper-conectată, fiind expuși constant la oportunități de conectivitate, iar principalul responsabil pentru asta este progresul tehnologic facilitat de companiile de software development. Acesta ne-a influențat atât viața personală, cât și cea profesională, îmbunătățind calitatea vieții și productivitatea la locul de muncă.

Odată cu trecerea timpului, apar tot mai multe sisteme care oferă un nivel de accesibilitate ridicat, acesta fiind viitorul conectivității – a fi conectat în orice moment indiferent de locul în care te afli. Numărul dispozitivelor care beneficiază de conectivitate în zilele noastre depășește 17 miliarde, iar această cifră va continua să crească. 

Iată câteva tehnologii digitale despre care credem că vor lua amploare în ceea ce priește viitorul conectivității: 

Internet of Things (IoT) 

Utilitatea internetului și implicit a conectivității a crescut tot mai mult în ultimii ani. Spre exemplu, printre dispozitivele conectate la internet se numără electrocasnicele, sistemele de monitorizare și acces a locuințelor, sau chiar jucăriile pentru copii, toate acestea având la bază o rețea în cadrul căruia se realizează schimbul de date și informații. În plus, dispozitivele inteligente au devenit o parte integrantă a vieții noastre, iar IoT devine din ce în ce mai răspândit pe zi ce trece. 

Dispozitivele inteligente au potențial de creștere tot mai mare având un atribut important, și anume conectivitatea. Drept urmare, întreprinderile au început să conștientizeze aplicabilitatea practică a tehnologiei, astfel că integrarea sistemelor inteligente va influența reducerea costurilor de producție și mentenanță, ceea ce va crește atât nivelul de performanță cât și profitabilitatea Se preconizează că până în 2025, la nivel mondial vor fi utilizate peste 21 de miliarde de dispozitive care au la bază sisteme IoT. 

Tehnologie 5G/6G 

Tehnologia 5G este tot mai importantă pe măsură ce utilizarea dispozitivelor IoT este în creștere pe zi ce trece.  Astfel că dispozitive IoT – care se vor baza pe 5G pentru a transmite cantități mari de date în timp real – este estimat să crească de la 12 miliarde în 2020 la peste 30 miliarde în 2025, conform unei estimări a IoT Analytics, adică peste patru dispozitive pentru fiecare persoană de pe planetă. Viteza mai mare de transfer de date a tehnologiei 5G influențează nivelul de optimizare în multe domenii economice, de la cel bancar, agricultură, divertisment, media, sănătate până la cel imobiliar. 

Inteligenţă artificială 

Inteligența artificială (AI) are un impact semnificativ asupra tuturor industriilor, de la producție la transport, sau chiar la sistemul de sănătate. Tehnologia poate fi regăsită în dispozitivele noastre inteligente, în mașini sau în aplicațiile noastre preferate. Pentru o vreme, AI a acționat ca motor principal al tehnologiilor emergente precum big data, robotică și IoT. 

AI are un rol important în automatizarea sistemelor de ultimă generație în diverse industrii. De exemplu, poate fi relevant mai ales când vine vorba de creșterea gradului de autonomie pentru rețelele de telecomunicații. Acest lucru, la rândul său, va contribui la dezvoltarea unor sectoare precum transportul și producția. 

Pe măsură ce conectivitatea din mediul digital continuă să evolueze, în viitor ne putem aștepta să avem din ce în ce mai multe dispozitive inteligente care să ne îmbunătățească considerabil calitatea vieții. Drept urmare, vom continua să asistăm la apariția tot mai multor tehnologii care vor avea un impact semnificativ asupra întreprinderilor, societăților și nu în ultimul rând asupra noastră ca și indivizi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.