Privelistea baloanelor umplute cu heliu, care plutesc in aer, este foarte distractiva. In plus, oare cine nu a inhalat putin heliu dintr-un balon pentru a vorbi mai apoi ca Donald Duck? Desi acesta nu este cel mai inteligent lucru de facut, deoarece heliul poate deplasa aerul in plamani sau poate provoca alte probleme cu respiratia, trebuie sa recunoastem ca heliul este extrem de important. Heliul se poate achizitiona de la magazine specializate precum Balloons Shop sub forma de butelie heliu. De asemenea, tot de aici se pot achiztiona si baloane rezistente, create special pentru a fi umplute cu acest gaz extrem de usor.
Da, daca nu stiati, heliul este un gaz. Probabil ca nu este foarte surprinzator sa auziti ca heliul si fiintele umane nu au aproape nimic in comun, dar inca au necesitati reciproce. Economiile noastre din secolul XXI depind de heliu, iar heliul are nevoie de noi pentru a gasi strategii de conservare.
Un gaz nobil, heliu a fost descoperit pentru prima data in urma cu 150 de ani, pe 18 august 1868, de astronomul francez Jules Janssen, in timpul unei eclipse solare totale. El a numit acest element, heliu, dupa sursa descoperirii, Soarele sau Helios, deoarece, la vremea respectiva, pe Pamant nu mai fusese detectata nicio urma de heliu. De atunci au fost inregistrate nenumarate progrese stiintifice in jurul heliului. Instrumentele analitice moderne utilizate in discipline diferite, de la medicina la astrofizica, ca sa nu mai vorbim de telefoanele mobile pe care le avem asupra noastra, nu ar fi existat fara heliu care este utilizat in procesul de fabricatie.
Heliul s-a format cu putin timp dupa Big Bang, in urma cu multe miliarde de ani. Este cel de-al doilea cel mai usor si, de asemenea, al doilea cel mai comun element din univers, dupa hidrogenul gazos. Cu toate acestea, nu exista prea mult heliu pe planeta Pamant. Problema este ca nucleul heliului este atat de usor incat gravitatia noastra de pe Pamant nu o poate retine. Odata ce heliul intra in atmosfera noastra, acesta scapa in vidul spatiului, fiind pierdut de pe Pamant, maturat impreuna cu vantul solar.
In ciuda acestei pierderi continue de heliu de pe Pamant, rezervele de heliu au fost destul de abundente pana de curand. Cu o masa nucleara formata din doi protoni si doi neutroni, heliul este un element foarte stabil. El este inert chimic, nereactiv si este neinflamabil.
Pentru multe aplicatii industriale, nu exista inlocuitor pentru heliu relativ ieftine. Este esential in tehnologiile aerospatiale si de aparare, fabricarea de inalta tehnologie, testarea motoarelor rachetelor, sudare, scufundari comerciale, magneti in acceleratoarele de particule, producerea de cabluri cu fibra optica si cipuri semiconductoare gasite in telefonul mobil.
In plus, este folosit pentru a aduce bucurie copiilor din intreaga lume. Baloanele cele mai amuzante sunt umplute cu heliu pentru a face deliciul celor mici. Daca doriti sa experimentati si dvs. placerea de a avea la o petrecere sau un eveniment baloane usoare ca fulgul, puteti achiztiona butelie heliu de unica folosinta, la preturi foarte competitive.
Heliul este important in viata noastra din toate punctele de vedere. Fie ca il folosim in industrie, fie pentru a ne distra, se pare ca denumirea nu ii este deloc intamplatoare. Heliul este asemenea Soarelui pe care il pretuim atata!