Tulburarea obsesiv-compulsiva, o afectiune comuna care tratata la timp iti permite sa ai o viata normala

539
Publicitate

Tulburarea obsesiv-compulsiva reprezinta o afectiune mai comuna decat ne-am putea imagina avand in vedere ca statisticile si specialistii indica faptul ca aproximativ 1 individ din 40 va dezvolta aceasta tulburare pe parcursul vietii. Privind putin atent la aceasta statistica am putea spune ca aceasta tulburare este extrem de comuna, cu toate ca intram destul de rar in contact cu persoane care se confrunta cu sa ceva. In realitate insa lucrurile nu stau chiar asa in sensul ca majoritatea persoanelor care se confrunta cu asa ceva aleg sa ascunda cat mai bine posibil acest lucru. Aceasta tulburare compulsiv-obsesiva este caracterizata prin ganduri necontrolabile, repetitive dar si prin comportamente ritualice carora pacientul se simte obligat sa le dea curs. Asadar, vorbim despre o tulburare care poate avea un impact major asupra vietii sociale dar si asupra vietii persoanale, mai ales daca vorbim despre ganduri care ne macina si care se repeta la nesfarsit.

Aceste obsesii despre care vorbim sunt unele care pot fi de-a dreptul tulburatoare, iar partea si mai putin placuta a acestui lucru este ca pacientii cu aceasta tulburare desi nu isi doresc sa aiba diverse comportamente specifice, nu se pot impotrivi. Tulburarea obsesiv-compulsiva din fericire este un lucru care se poate trata in marea majoritate a cazurilor, desigur numai prin intermediul unui tratament de specialitate.

Publicitate

Iata insa cateva particularitati pe care este important sa le stii despre tulburarea compulsiv-obsesiva, care ar trebui sa te trimita cat mai curand la un medic specialist.

Teama de contaminare cu impuritati.

Virusii si bacteriile sunt peste tot in jurul nostru, pe absolut orice suprafata la care ne putem gandi, astfel ca este practic imposibil sa ne ferim de contactul cu acestea. O persoana care se confrunta cu tulburarea obsesiv-compulsiva va transforma acest lucru intr-un adevarat eveniment si traieste mereu cu teama ca se va putea contamina cu diverse impuritati.

Obsesia ca toate lucrurile sa fie ordonate.

A fi ordonat nu reprezinta nicidecum un lucru negativ, insa atunci cand acest aspect devine o obsesia, cu siguranta situatia problemei se schimba in totalitate. Persoanele compulsiv-obsesive vor avea grija ca intotdeauna numite lucruri sa fie puse in ordine sau sa fie aliniate, in caz contrar vor avea in vedere aranjarea acestora.

Verificarea repetitiva a incuietorilor si intrerupatoarelor.

Un comportament foarte comun la persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune este aceea de a verifica in mod constant incuietorile si intrerupatoare de teama ca acestea sa nu ramane deschise/aprinse.

Spalatul excesiv.

Spalatul excesiv al mainilor sau al intregului corp reprezinta de asemenea un comportament foarte frecvent la persoanele cu aceasta tulburare. Igiena este desigur un capitol important din viata fiecaruia dintre noi, insa acest lucru nu ar trebui dus niciodata la extrem incat sa devian o povara la care sa ne gandim in mod constant.

Verificarea starii de siguranta a aparatelor electrice.

Verificarea constanta a aparatelor electrice sau altfel spus verificarea starii de siguranta a acestora reprezinta de asemenea un comportament foarte intalnit la persoanele cu aceasta tulburare.

aid132985-v4-728px-Cope-With-Obsessive-Compulsive-Disorder-Step-15.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.