Tipuri de stivuitoare și întrebuințările lor
Motostivuitoarele se află printre cele mai versatile și utile vehicule. Indiferent că deții un depozit sau lucrezi pe un șantier de construcții, te poți baza pe aceste utilaje pentru a muta în siguranță diverse obiecte sau materiale grele.
Capacitatea de a transporta obiecte care nu pot fi ridicate de către angajați face ca motostivuitoarele să fie, în zilele noastre, indispensabile din cadrul mai multor industrii. Acestea sunt disponibile într-o gamă variată de modele, aspect ce poate îngreuna de multe ori alegerea utilajului ideal. În articolul care urmează, te invităm să descoperi câteva dintre cele mai comune tipuri de motostivuitoare și care sunt întrebuințările lor.
#1 Stivuitoarele de depozit
Stivuitoarele de depozit sunt cele mai ușor de recunoscut, întrucât sunt și cele mai frecvent întâlnite. Aceste ansambluri compuse din rulmenți, motoreductoare, roți și nu numai, fac parte din categoria utilajelor de nelipsit din nici un depozit.
Sunt utilizate cel mai adesea în unitățile cu multe articole de inventar, deoarece este ideal pentru încărcarea și descărcarea paleților, dar și pentru transportul articolelor către și de la vehiculele de livrare.
Majoritatea stivuitoarelor industriale pot ridica o greutate de aproximativ 2 tone, dar unele modele mai grele pot ridica până la 8 tone. Reține că acest tip de motostivuitoare sunt ideale pentru ridicarea și transportul articolelor pe distanțe scurte. Suprasolicitarea acestora sau ridicarea unei încărcături prea mai pot genera defecțiuni la nivel de motoreductoare, cuplaje ș.a.m.d.
#2 Stivuitoarele telescopice
Cunoscut și sub denumirea de stivuitor cu braț extensibil, acest tip de utilaj este ca un fel de combinație între o macara și un stivuitor. La brațul extensibil sunt atașate niște furci duble, utilizate pentru ridicarea paleților de pe sol.
Acest tip de motostivuitor are capacitatea de a ridica o greutate de aproximativ 2 tone la o înălțime de maxim 6 metri. Este ideal pentru a ajunge în spații înguste cu unghiuri mai ciudate.
Stivuitoarele telescopice au crescut în popularitate în ultimul timp, ceea ce a motivat furnizorii de utilaje să producă o mai mare varietate de stivuitoare de înaltă calitate.
#3 Transpaleții
Transpaletul este un stivuitor de dimensiuni mici, așadar nu are capacitatea de a ridica sarcini foarte mari. Acest tip de echipament permite ridicarea sarcinilor mai mici care se află în spații înguste.
Pe piață, sunt disponibil atât transpaleți manuali, cât și electrici.
Acestea sunt 3 dintre cele mai frecvent utilizate tipuri de stivuitoare. Un asemenea echipament poate fi extrem de util, în special dacă este ales în conformitate cu spațiul în care va fi utilizat și cu greutatea sarcinilor ce trebuie manipulate. De asemenea, dacă deții un astfel de utilaj, nu uita să verifici periodic starea pieselor pentru a te asigura că nu au apărut urme de uzură la nivel de cuplaje, rulmenți, roți sau motoreductoare.