Multe companii din întreaga lume lucrează cu echipe de development din străinătate pentru a-și îmbunătăți eforturile legate de software development. Indiferent de tipul de software de care au nevoie, fie că este vorba despre travel software sau software pentru automatizarea spațiului, externalizarea unor sarcini către echipe de programatori talentați din Europa de Est, China, India sau America Latină duce la îmbunățirea costului total și oferă rezultate mai rapide. Gestionarea personalului offshore poate fi adesea dificilă, dar există unele practici pe care le puteți folosi. Astăzi vă vom împărtăși câteva sfaturi pentru a obține cele mai bune rezultate de la echipa cu care ați ales să lucrați.
Ține cont de diferențele culturale
Limba, fusul orar și chiar unele sensibilități culturale pot influența progresul dezvoltării proiectului, dacă nu le integrezi în stilul tău de management. De exemplu, dacă grupul vorbește limba engleză ca a doua limbă, evită să folosești fraze și expresii care nu se traduc bine în prima limbă vorbită de oamenii de echipă. Formularea neclară poate provoca neînțelegeri și duce la înstrăinarea echipei.
Dacă alegi să lucrezi cu o echipă offshore interesează-te despre cele mai importante sărbători ale acestora. Dacă iei în considerare sărbătorile naționale de la început, veți putea organiza desfășurarea activității în jurul acestora cu succes.
Stilul de management poate varia în funcție de țara în care este localizată echipa de development. Specialiștii IT din Estul Europei și America Latină sunt obișnuiți cu stilul occidental de management care presupune tratament egal intre membrii echipei. Management style may also vary depending on the country your development team is based in. Specialiștii IT din Sud Estul Asiei, au nevoie de mai multă atenție și team leader-ul va solicita să îl tratezi cu mult respect.
Familiarizează noua echipă cu valorile companiei
Fiecare proiect, fie intern, fie externalizat, începe cu prezentarea cerințelor. Designer-ii, programatorii și testerii nu vor putea începe să lucreze fără a înțelege exact ce se așteaptă de la ei, ca și echipă. Daca vrei ca produsul final să fie remarcabil, acordă timp pentru a-ți cunoaște echipa, pentru a o familiariza cu compania ta, misunea și valorile sale. Descrie obiectivele proiectului și ideea din spatele acestuia.
Această etapă preliminară îți va permite să cunoști mai bine echipa cu care lucrez și va face a specialiștii să fie implicați în succesul proiectului. Ei se pot gândi la idei și soluții neașteptate care pot spori procesul de dezvoltare și pot crește veniturile proiectului.
Comunică regulat cu echipa
Ca orice relație, managementul personalului offshore necesită o comunicare transparentă. Alege de la început canalele de comunicare preferate. Explică așteptările pe care le ai privind astfel încât echipa de development să fie pregătită să discutați în intervalul prestabilit. Apelurile video și audio ar fi cea mai bună alternativă pentru întâlnirile regulate ale echipei. De asemenea, toll-urile de mesagerie instant te poate ajuta atunci când ai nevoie de o informație într-un timp foarte scurt.
Dacă ignori aceste nevoi, este posibil să te confrunți cu o situație neplăcută, echipa fiind reticentă să te contacteze atunci când ceva nu merge bine. Absența unei comunicări deschise și productive supune proiectul la depășirea termenului de livrare și cauzează pierderi financiare.
Comunicarea față în față rămâne totuși cea mai simplă și mai rapidă modalitate de a transmite un mesaj. Așadar, întălnește-te cu echipa cât mai des, mai ales dacă este un proiect pe termen lung.
Nu face micromanagement
Încrederea este fundamentul care stă la baza outsourcing-ului. Când colaborezi cu specialiști IT offshore, tratează-i ca pe niște profesioniști. Nu este nevoie să verifici progresul echipei la fiecare jumătate de oră pentru a afla cât de mult s-a lucrat. Vei provoca tensiune și vei încetini tot procesul. Programatorii ar trebui să petreacă mai mult timp codând, decât să raporteze progresul făcut.
Poți evita să faci micromanagement prin stabilirea unor obiective intermediare, urmând o strategie bine definite. Stabilește, împreună cu echipa întâlniri săptămânale în care se pot discuta și rezolva problemele întâmpinate. Folosește un tool de gestionare a progresului inregistrat de echipă.
Echipele de development pentru infiintare offshore pot fi mai eficiente și pot produce rezultate mai rapide decât echipele care lucrează in-house, dacă le tratezi corect. Urmează sfaturile noastre și nu vei regreta niciodată decizia de a externaliza procesul de dezvoltare software.