Analize biochimie – O fereastra in lumea functionarii corpului uman

129
Publicitate

Analize de biochimie reprezinta un set de teste de laborator care ofera informatii valoroase despre starea functionala a organismului uman. Aceste analize se bazeaza pe masurarea nivelurilor substantelor chimice din sange, urina sau alte fluide biologice, permitand medicilor sa diagnosticheze si sa monitorizeze o gama larga de afectiuni medicale. In acest articol, vom explora diversele aspecte ale analizelor biochimice, importanta lor si modul in care sunt utilizate in practica medicala.

Publicitate

Principiile de baza ale analizelor biochimice

Analizele biochimice se bazeaza pe determinarea nivelurilor si activitatilor unor substante chimice specifice, cum ar fi enzimele, hormonii, electrolitii si metabolitii, care sunt implicate in procesele fiziologice cheie din organismul uman. Aceste teste se realizeaza folosind esantioane de sange, urina sau alte fluide biologice, care sunt colectate de la pacient si apoi analizate in laborator.

Tipuri comune de analize biochimice

Exista o varietate de teste biochimice disponibile, iar selectia acestora depinde de simptomele si suspiciunile clinice ale medicului. Unele dintre cele mai frecvente analize biochimice includ:

Profilul metabolic: Acesta este un test de sange care evalueaza nivelurile de glucoza, colesterol, trigliceride, proteine si electroliti. Profilul metabolic ofera informatii despre functia ficatului, rinichilor si pancreasului, precum si despre starea nutritionala generala a pacientului.

Profilul lipidic: Acest test masoara nivelurile de colesterol total, colesterol LDL (cunoscut ca “colesterolul rau”), colesterol HDL (cunoscut ca “colesterolul bun”) si trigliceride. Profilul lipidic este utilizat pentru a evalua riscul de boli cardiovasculare si pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului pentru afectiunile legate de lipide.

Profilul hepatic: Acest test evalueaza nivelurile de enzime hepatice, cum ar fi ALT (alanin aminotransferaza), AST (aspartat aminotransferaza) si bilirubina. Profilul hepatic ofera informatii despre sanatatea ficatului si poate ajuta la diagnosticarea afectiunilor hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza.

Profilul renal: Acest test masoara nivelurile de creatinina, uree si electroliti, cum ar fi sodiul si potasiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.