Acum ca am ajuns la 10 ani de experienta in a fotografia evenimente, multi, dar foarte multi ma intreaba ce aparatura folosesc atunci cand imi admira fotografiile. Treaba asta este atat de relativa pentru un fotograf nunta, incat nici nu va imaginati. Si asta pentru ca in fotografia de nunta conteaza mai putin ce aparatura folosesti. Trebuie sa acordam mai multa atentie momentelor, clipelor unice care au loc si incarcaturii emotionale. De aici pleaca fotografia de nunta de calitate. Este adevarat ca fara aparatura buna nu poti asigura un eveniment lipsit de griji. De aceea pentru un fotograf de nunta este important sa se poata baza in fiecare secunda pe aparatura sa.
In toti acesti ani in care am practica fotografia de eveniment din postura de fotograf profesionist am primite sute de intrebari de genul “WOW super poza, ce aparat ai folosit? Banuiesc ca e X si scump rau de au iesit asa fotografiile!”. Tin sa demontez putin mitul aparaturii in importanta unui evneiment reusit. Un fotograf evenimente bun urmareste mereu sa surprinda in imagini momentele care conteaza cu adevarat, trairi verosimile, clipe emotionante, astfel incat sa poata spune ca a creat amintiri pentru clientii sai. De aici a plecat si conceptul de fotoreportaj de nunta sau documentare fotografica de eveniment, acei fotografi care practica acest stil in care ma regasesc si eu au cel mai mare succes cand vine vorba de fotografia de nunta. De exemplu, pentru un fotograf botez, acele clipe in care bebe este scufundat, dar in acelas moment acea clipa de uimire, disperare, fericire, emotie, lacrimi prin care mama trece face cat o mie de cuvinte cand reusesti sa surprinzi acea reactie in background in timp ce copilul este in cristelnita. Imi amintesc oricand cu mari emotii atunci cand fetita mea a fost botezata, acela a fost momentul, apogeul de suspans cand si eu si sotia mea ne-am vazut fetita in cristelnita. Un fotograf bun va sti ca astfel de momente sun mult mai importante decat aparatura folosita.
Dar, sa revenim la subiectul acestui articol, aparatura necesara unui fotograf de nunta. Fie ca vorbim de mirrorless sau DSLR, ambele variante ne ofera o gama destul de larga de posibilitati. In ultima vreme Sony a demonstrat ca prin inovatie si tehnologie de ultima generatie pot oferi profesionistilor de nunta aparatura pe care sa te poti baza. Incepand cu Sony A7III, A7RIII si A9, sunt cele mai indicate cand vorbim de apratura de nunta si evenimente cu capacitati extraordinare in low light, pentru ca de fapt aici este catch-ul. In Romania nuntile dureaza mult, dar mult de tot, si de cele mai multe ori fotografiem doar in conditii de bezna pentru ca restaurantele vor sa ofere “atmosfera” cu orice pret, fara a tine cont de fotografiile si filmarile de nunta. De aceea tendinta producatorilor este sa inoveze cat mai mult pentru a ne oferi aparatura performanta in low light. Tot din seria mirrorless putem aminti renumitele aparate cu senzor micro 4/3 de la Fujifilm (X-T2 si X-H1), Panasonic (Seria GH) si Olympus (Seria OM). Aparate excelente insa din pacate nu putem contrazice principiile fizicii incat sa putem lucra cu aceeasi dezinvoltura in low light precum lucram cu un senzor full frame care permite captarea de mult mai multa lumina datorita dimensiunii. Apoi din seriile DSLR avem Canon cu seriile 6D, 5D, 1Dx si Nikon cu seriile D610, D750, D850, D4, D5, etc. Toate ne ofera performante similare si tine mai mult de gusturi ce alegem si de obijnuinta.
Cand vine vorba de obiective si lumina artificiala, aici incepem sa facem diferenta intre calitate si lipsa calitatii. Eu personal folosesc 2 corpuri de aparat cu 35mm si 85mm montate in proportie de 85% dintr-un eveniment, apoi mai am un 16-35 2.8 pentru cadre ultra wide si de atmosfera la petrecere si un 70-200 2.8 pentru acel bokeh nebun si focala tele cand e nevoie. La fel de bine se poate folosi, cum pe multi ii stiu si o fac, 16-35, 24-70, 70-200, sau 14mm wide, 35mm, 50mm, 85mm, 135mm si 200mm. Fie ca suntem fanii lentilelor prime sau zoom, niciunul din kituri sau combinatii nu sunt gresite. Asa cum am zis, tine foarte mult de obijnuinta si de ce ne face pe noi sa ne simtim bine cand fotografiem.
Pe partea de lumini, eu sunt fanul luminii naturale, si ori de cate ori as avea ocazia sa nu folosesc flash sau lampi led, as face-o. Insa pentru ca nuntile in tara noastra se intind pana dimineata, ma vad in situatia de a folosi lumina artificiala, si anume flash. Insa nu pe aparat, pentru ca totul ar parea destul de plat. Imi doresc sa dau dinamica evenimentului, astfel folosesc 2 flash-uri pe stative in sala de evenimente, actionate cu trigere de la distanta. Astfel subiectii mei vor fi iluminati de doua surse plus lumina ambientala daca exista. Ca valori ISO, nu ma tem sa urc pana la 6400 atata timp cat pentru mine conteaza mai mult momentul decat un cadru bine desenat conform regulilor. In fotografia de nunta putem incalca regulile.
Astea fiind spuse, va doresc mult succes si lumina buna!
Pentru intrebari imi puteti scrie oricand pe mail la alex@bellefoto.ro
Peace!!!