Au crescut cheltuielile din serviciul de inchirieri masini

323
Publicitate

In ultima perioada s-au anuntat o serie de mariri pentru sectorul de rent a car. Scumpirile respective au fost adresate asupra cheltuielilor fiecarei agentii de inchirieri in parte. Unele dintre acestea au avut costurile cu mult mai ridicate fata de altele, iar totul a depins de automobilele pe care acestea le aveau in portofoliu. Astfel, din luna octombrie a anului 2022, s-au realizat o serie de majorari pentru cheltuielile de rent. In aceste costuri majorate au intrat: Rca-urile, Casco-ul si impozitele auto.

Publicitate

Din luna Octombrie a anului 2022, toate companiile de rent a car au avut costurile crescute. Totul a inceput in momentul in care asigurarile auto au crescut enorm. Toate aceste majorari s-au simtit drastic in bugetele agentiilor de inchirieri auto. In randurile urmatoare, va vom explica mai bine ce s-a intamplat si cum au crescut aceste cheltuieli.

Toate firmele de inchirieri auto au trecut in ultima perioada prin aceasta situatie. Din pacate, circumstanta a fost mult mai agresiva pentru agentiile de inchirieri auto, care aveau masini cu capacitate mare. Costurile pentru aceste tipuri de masini s-au ridicat si mai mult, comparativ cu alte categorii de autovehicule. Aflati mai multe…

Cresterea costurilor pentru serviciile de rent a car din ultima perioada

In luna Octombrie a anului 2022, a existat o majorare a costurilor in tot serviciul de inchirieri auto. Aceasta marire s-a realizat in domenii ca: RCA, Casco si Impozit auto. Astfel, scumpindu-se toate aceste trei servicii, companiile de inchirieri auto au fost nevoite sa:

  • creasca tarifele din serviciul de inchirieri masini
  • sa aplice optiunea de kilometri nelimitati

Cum s-a realizat aceasta majorare de tarife?

In primul rand, trebuie sa ne gandim ca totul a inceput dintr-un singur punct. In anul 2021, luna Octombrie, cea mai mare companie de asigurari din Romania a falimentat. Aceasta se numea CityInsurance, iar pe baza acesteia erau facute RCA-urile multor agentii de inchirieri auto. In capitala Romaniei, cele mai multe dintre agentiile de rent erau abonate la aceasta firma de asigurari auto. Astfel, o data cu disparitia acesteia, multe birouri de rent a car din Bucuresti si Otopeni s-au orientat catre alte agentii de asigurari. Din pacate, dupa a urmat o crestere a asigurarilor auto la toate companiile mari de RCA-uri.

Cresterea Rca-urilor pentru toate autovehiculele

Din aceasta ecuatie, au avut de suferit atat persoanele fizice, cat si cele juridice. Firmele de rent a car, care depindeau de tariful asigurarilor auto, au observat o crestere majora la acest capitol. Pentru unele autovehicule, s-au inregistrat cresteri de doua ori mai mari. Deasemeni, in cazul altor autoturisme, cresterile de preturi au fost de 3 ori mai ridicate.

Foarte multe firme, care inchiriau autovehicule de lux, au vazut aceasta majorare. Si desigur, cresterea respectiva s-a simtit cel mai bine in bugetul lor. Pentru autovehiculele cu capacitatea cilindrica de peste 3.0, asigurarile au fost de 3 ori mai mari. Spre exemplu: La un Mercedes ML350 ce avea asigurarea anuala de 1300 de Ron, a ajuns ca dupa luna Octombrie ( anul 2021 ), aceasta sa devina 4600 Ron.

A fost o crestere incredibil de mare, care a devenit suportata de majoritatea agentiilor de rent a car. Cu toate acestea, cresterile de costuri nu s-au oprit aici.

Majorarea de preturi din sistemele de Casco

In mod evident, daca esti in serviciul de inchirieri auto, va trebui sa ai Casco la marea majoritate a autoturismelor. In acest fel, compania va fi protejata in cazul accidentului realizat de persoana ce a inchiriat. Casco-ul ar trebui sa suporte si cazul unei daune totale. Deci, dupa cum vedeti, sistemul de Casco este un must-have in sectorul de inchirieri auto.

Cu cat s-a scumpit Casco-ul in serviciul de inchirieri masini?

Ca sa intelegeti mai bine: Sistemul de Casco avea tariful cu mult mai ridicat pentru companiile de rent a car. In Romania, pretul aplicat firmelor de inchirieri, era cu 30% mai ridicat. Acest pret se aplica, indiferent de capacitatea cilindrica a autoturismului. Cu toate acestea, dupa luna Octombrie a anului 2022, pretul pentru Casco-ul aplicat firmelor de inchirieri auto s-a dublat.

Astfel, foarte multe agentii de rent, s-au trezit ca au inca o cheltuiala in plus. Desi nu par foarte mari, daca le adunam, ne poate da peste cap calculatorul. Pentru ca tot ne-am legat de autovehiculul Mercedes ML 350 in exemplul anterior, vom continua exemplificarea bazata pe acelasi model.

Pana in luna Octombrie, Casco-ul pe care un birou de rent il achita la Mercedes ML 350 era de 4000 de Ron, pe 3 luni. Dupa aceasta luna, tariful pentru Casco a ajuns la nivelul de 7800 de Ron.

Cresterea impozitului pentru anumite tipuri de autovehicule

Ultima crestere, pe care companiile de inchirieri auto a suferit-o in ultimul timp a fost referitoare la impozitul auto. Din fericire, aceasta a fost practicata in aceeasi masura pentru fiecare in parte. Astfel, indiferent daca a fost persoana fizica sau firma, tariful se aplica la fel.

Dupa anul 2022, acest tarif nu a ramas la acelasi nivel. Astfel, pentru anumite tipuri de autovehicule, impozitul auto a crescut vertiginos. Majorarea a fost realizata pentru autoturismele ce au capacitate mai mare de 1.6. Cresterea pentru aceste tipuri de masini a fost cu 30%.

Cat de mult s-a resimtit cresterea pentru impozitul auto?

Pentru autovehiculele mari, majorarea impozitului a fost simtita foarte mult in bugetul firmelor de rent. Sa ne gandim in felul urmator: Pentru acelasi exemplu de mai sus ( Mercedes ML350 ), aceasta taxa era in valoare de 4900 de Ron. De la inceputul anului 2022, impozitul pentru autovehiculul respectiv a devenit 5900 de Ron.

Suma de 1000 de Ron se va simti in mod direct in bugetul firmei de inchirieri.

Cum au reusit firmele de rent a car sa acopere aceste costuri?

Au fost doua modalitati, care au putut fi aplicate de toate firmele de inchirieri masini. Una dintre ele a fost majorarea naturala a preturilor, iar a doua a reprezentat aplicarea taxei pentru kilometri nelimitati.

Prima este de inteles, pentru ca acesta trebuie sa fie ciclul natural al pietei. Daca vor creste cheltuielile unei firme, va trebui in mod final sa se ridice si pretul serviciilor acesteia. A doua este aplicata sub forma unei optiuni. Spre exemplu: Firma de rent a car ofera un numar de 200 sau de 150 de kilometri pe fiecare zi de inchiriere. In momentul in care este predata masina, se calculeaza numarul de kilometri ce au fost supliment.

In cazul in care, numarul de kilometri va fi mai mare fata de cel stabilit initial, se va aplica o taxa suplimentara. Aceasta trebuie sa fie stipulata in contractul de inchirieri auto si va trebui sa ii fie comunicata clientului.

Acesta a fost articolul nostru. Ati vazut de aceasta data, cum au crescut costurile din serviciile de inchirieri auto. Daca doriti sa aflati mai multe despre acest subiect, va sugeram sa intrati aici. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.