Trecerea in nefiinta nu este un moment placut, nici pentru persoana care ajunge sa cunoasca necunoscutul nici pentru cele care raman in urma sa. Cu toate acestea, societatea a invatat sa administreze cat se poate de eficient fiecare deces. O firma de servicii funerare in Bucuresti se poate ocupa de absolut toate detaliile necesare pentru inhumarea persoanelor decedate, iar acest lucru se face fara prea mare efort din partea rudelor.
Nu a fost intotdeauna asa insa. De-a lungul timpului, lumea a dezvoltat o multime de moduri prin care sa faca fata acestui proces ce poate sa devina atat de dramatic. Conform celor de la www.servicii-funerare.ro, unele dintre aceste moduri au intrat in istorie drept extrem de bizare.
Care sunt cele mai interesante si bizare obiceiuri de inmormantare din lume?
1. In Asia din urma cu 4000 de ani, adeptii religiei zoroastiste nu isi ingropau mortii. Ritualul pe care il practicau se numea Dakhma Nashini si presupunea distrugerea completa a trupurilor trecute in nefiinta. Acest obicei isi avea motivatia in faptul ca zoroastistii considerau ca trupul mort este malefic si ca nimeni si nimic nu trebuie sa il atinga (in afara de oamenii special insarcinati cu acest job, care traiau in afara oraselor si nu intrau in contact cu restul populatiei). Pentru a fi distruse, corpurile erau ridicate pe diverse platforme si lasate sa fie devorate de vulturi.
2. In America de Nord, indienii Choctaw obisnuiau sa usuce corpurile persoanelor decedate. Acestea erau lasate in copaci sau pe stalpi pana in momentul in care se descompuneau complet. Oasele ramase erau ingropate.
3. Pentru vikingi, inmormantarea era o adevarata sarbatoare. Persoanele care mureau erau arse impreuna cu toate posesiunile lor. De multe ori, in aceste posesiuni intrau si animale sau oameni care i-au slujit defunctului.
4. Egiptenii considerau ca pentru o viata de apoi cat mai buna, corpul trebuie sa fie pastrat cat mai bine. Din acest motiv, au inventat mumificarea si au inceput sa construiasca piramide pentru persoanele puternice. Aceasta practica era raspandita doar in randul faraonilor si a oamenilor instariti, fiind singurii care erau demni sa isi pastreze corpurile si intr-o alta viata. La fel ca si in cazul vikingilor, atunci cand murea un egiptean instarit isi lua cu el toate bunurile, toti servitorii si uneori familia.
5. Babilonienii, persii si sirienii aveau un obicei cu adevarat macabru. Acestia transformau trupurile persoanelor decedate in lumanari uriase pe care le pastrau in borcane.
Lista cu obiceiuri macabre poate sa continue. Haitienii isi afumau mortii si ii atarnau de peretii caselor pe post de ornamente, thailandezii pastrau bucati de oase pe post de talismane iar unii hindusi incinerau atat persoana decedata cat si vaduva acesteia.
Chiar si astazi exista obiceiuri ciudate. Pentru iubitorii mediului, spre exemplu, exista un obicei prin care ramasitele pamantesti sunt transformate in ingrasamant. Tot iubitorii mediului isi pot congela corpul la minus 18 grade Celsius, ca mai apoi sa il transforme in pulbere prin introducerea in azot lichid.
Moartea este o problema careia nu i-am gasit inca rezolvarea, insa este un subiect care a dat nastere unora dintre cele mai interesante si inedite idei. Simplul fapt ca stim ca viata este efemera, ne face sa inovam si sa cautam tot felul de solutii care duc la dezvoltarea intregii societati.
Poate ca viitorul rezerva o prelungire a vietii sau chiar asigurarea unor corpuri aproape imortale, insa mana atunci, oamenii vor pastra sau vor dezvolta obiceiuri de inhumare care mai de care mai interesante.