O boală profesională este o afecțiune care este cauzată de mediul de lucru și de activitățile pe care le desfășori zi de zi. În general, condițiile sau tulburările de sănătate care apar mai des în rândul unui grup de persoane cu expuneri profesionale similare sunt considerate a fi boli profesionale.
Deși numărul accidentelor la locul de muncă a scăzut cu 25% în ultimii 10 ani, bolile legate de muncă reprezintă totuși 2,4 milioane de decese în întreaga lume.
Care sunt cele mai frecvente boli profesionale?
- Dermatita este cea mai importantă cauză a bolilor de piele profesionale. Un studiu spune că 75% dintre pacienții cu dermatită de contact profesională ajung să dezvolte boli cronice de piele.
- Boli respiratorii. Acestea pot include astmul, bolile pulmonare și bolile pulmonare obstructive cronice. La locul de muncă există peste 300 de substanțe chimice despre care se știe că provoacă astm, boala fiind cea mai răspândită în industriile de fabricare a pieselor auto, spumei și plasticului.
- Tulburări musculo-scheletice. Acestea sunt predominante în majoritatea locurilor de muncă, chiar și în birouri. Într-adevăr, angajații de birou pot fi expuși riscului de leziuni prin sarcini repetitive, ce pot duce în timp la sindromul de tunel carpian. Munca de birou poate cauza, de asemenea și afecțiuni ale coloanei vertebrale, precum o hernie de disc, în special dacă nu se respectă o postură corectă.
- Pierderea auzului. Lucrătorii din industria minieră, construcții și producție sunt ce mai predispuși la astfel de afecțiuni. Pierderea auzului și problemele auditive sunt, de asemenea, o problemă în mediile de ospitalitate și asistență medicală.
- Cancer. Cancerele profesionale apar atunci când lucrătorii sunt în contact cu substanțe cancerigene la locul lor de muncă. Anumite substanțe sunt asociate cu diferite tipuri de cancer, iar anumiți agenți cancerigeni pot fi predominați în special în anumite industrii.
- Stres și tulburări de sănătate mintală. Surse multiple afirmă că tulburările de sănătate mintală pot fi considerate și boli profesionale în anumite contexte. Tulburarea de stres post traumatic este cel mai frecvent citată. Aceasta poate afecta lucrătorii din locurile de muncă cu presiune ridicată, cum ar fi armata sau forțele de ordine.
- Boli infecțioase. În special lucrătorii din domeniul sănătății riscă să contacteze boli infecțioase precum hepatita B și C, tuberculoza și chiar virusul imunodeficienței umane. De asemenea, observă că tuberculoza reprezintă, de asemenea, un risc pentru lucrătorii din serviciile sociale sau din instituțiile de corecție, deoarece aceștia sunt în contact constant cu populațiile cu risc ridicat.
Pentru a preveni apariția oricăror afecțiuni amintite mai sus, dar nu numai, este important să te asiguri că ai un stil sănătos de viață și că apelezi periodic la medicii specialiști pentru evaluările de rutină.