Ce erori pot aparea in momentul folosirii unor aparate de masura?

246

Metodele utilizate pentru masurarea marimilor fizice sunt, de obicei, foarte exacte. Cu toate acestea, in timpul masuratorilor pot aparea diversi factori perturbatori, care provoaca erori de masurare. In vorbirea de zi cu zi, “eroare” inseamna greseala, insa pentru specialistii din domeniile tehnice “eroare” se traduce prin incertitudine, nesiguranta.

Pentru determinarea marimilor fizice sunt utilizate aparate de masura, care au un anumit grad de precizie. Totusi, nicio masuratoare nu este absoluta. Realizand aceeasi masuratoare a unei marimi fizice de mai multe ori, in conditii identice si cu aceleasi instrumente, se observa ca rezultatele obtinute sunt diferite. Diferentele aparute depind de observator, de constructia aparatelor de masura sau de alti factori.

Acuratetea unui experiment arata cat de aproape este rezultatul unei masuratori de valoarea adevarata, pe cand precizia este o masura a reproductibilitatii rezultatului.

Masuratorile fizice pot fi afectate de trei tipuri de erori: instrumentale, statistice si sistematice.

1. Erori instrumentale. Acestea apar din cauza preciziei limitate a aparatelor de masura. Precizia unui instrument depinde de principiile fizice pe baza caruia functioneaza si de modul in care a fost proiectat si fabricat. In general, precizia unui aparat este data de cel mai mic interval pe scala gradata (de exemplu, un liniar are precizia de 1 mm), insa de multe ori se considera ca precizia este jumatate din valoarea acestui interval, tinand cont de capacitatea ochiului uman de a aprecia daca masuratoarea este mai aproape de una sau alta dintre gradatii.

2. Erori statistice. Acestea apar in momentul in care efectuezi mai multe masuratori pentru determinarea aceleiasi marimi fizice si obtii rezultate apropiate, insa diferite. Diferenta statistica dintre rezultate apare din cauza multiplelor perturbatii mici si neprevazute care pot influenta masuratorile (viteza de reactie si acuratetea vizuala si auditiva a tehnicianului, temperatura din laborator, curentii de aer etc). Rezultatul cel mai apropiat de adevar se obtine efectuand un numar foarte mare de masuratori si facand media aritmetica a acestora.

3. Erori sistematice. Acestea apar in mod repetat, de fiecare data cand se realizeaza experimentul. Cauzele pot fi multiple:

– decalibrarea aparatului de masura (de exemplu, folosirea unui ceas care ramane in urma);

– tehnica gresita de citire a aparatului de masura (de exemplu, eroarea de paralaxa, care apare in momentul in care citirea nu se face in directia perpendiculara scalei, ci sub un anumit unghi);

– ignorarea anumitor factori fizici care ar trebui luati in calcul (de exemplu, masurarea vitezei sunetului fara a se tine cont de vantul care bate dintr-o anumita directie).

Pentru a evita erorile sistematice, specialistii trebuie sa se asigure ca aparatele de masura sunt calibrate, ca sunt luati in calcul toti factorii care pot influenta masuratoarea si ca indicatiile instrumentului sunt citite corect.

Ronexprim, lider de peste 25 de ani pe piata autohtona, ofera clientilor sai o gama foarte larga de aparate de masura, de la osciloscoape, multimetre digitale si clesti de curent la camere de termoviziune si megohmmetre. Toate acestea provin de la branduri recunoscute la nivel mondial, printre care Fluke, Keysight si Sonel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.