Ce înseamnă un avocat bun?

169
Publicitate

De câte ori intervine o problemă juridică, începi să te interesezi pe la prieteni, cunoștințe și online despre un avocat bun. Îl vrei pe cel mai bun avocat, specializat exact în ce ai nevoie. Iar pe măsură ce înaintezi în cercetare, informațiile devin contradictorii. Prietenii îți vor recomanda, evident, avocatul pe care l-au avut ei chiar dacă nu e specializat în domeniul în care ai tu nevoie. Online vei găsi mai multe rezultate și nu vei știi către cine să te îndrepți. Iar atunci trebuie să reduci problema la o întrebare esențială – „ce înseamnă un avocat bun?”.

Păi un avocat bun este cel care îți rezolvă problema, nu?! E simplu! Ei bine, un avocat bun știe că de cele mai multe ori finalitatea depinde de o sumă de factori și de oameni iar din această cauză nu-ți va oferi garanții. Iată o primă trasătură a unui avocat bun – nu oferă garanții! Oricine are o problemă vrea să audă „te rezolv, e simplu” chiar dacă nu e așa însă trebuie să fii atent pentru că exact aceste cuvinte denotă că ai în față un avocat care vrea să-ți ia banii și atât. Onorariul este o parte importantă din munca fiecărui profesionist însă aici trebuie să fii atent și să faci diferența fină între cel care percepe onorariul pentru munca competentă pe care o va depune și cel care face orice să-ți fie pe plac doar cu scopul de a încasa onorariul.

Publicitate

Un avocat bun tratează clienții cu respect. Respect, nu pupincurism. În orice relație profesională trebuie să existe respect de ambele părți, însă când respectul se transformă în pupincurism și lingușeală poți fii sigur că nu ai în față un avocat bun și nici un om cu o stimă de sine sănătoasă. Iar dacă el/ea nu are respect față de propria sa persoană, oare cui îi va lipsi același respect? Poate judecătorului care îți va pronunța sentința? E de gândit.

Un avocat bun va dori să înțeleagă contextul general al problemei tale și impactul unei soluții pozitive sau negative asupra vieții tale. Pentru asta îți va pune întrebări și te va asculta. De exemplu un divorț e tot un divorț din punct de vedere juridic indiferent cine divorțează. Însă el poate fi un disconfort minor sau un dezastru în funcție de specificul fiecărui caz, personalității clientului și impactului asupra vieții acestuia. Toate aceste detalii diferă de la om la om iar un avocat bun va dori să cunoască omul din fața lui.

Cu alte cuvinte, trebuie să vezi omul din spatele robei sau al costumului iar dacă omul este serios, consecvent, competent și implicat atunci deja ai indiciile că ești în prezența unui avocat bun. Nu te lua după titluri academice, cărți scrise de acel avocat sau lauda de sine – obervă omul! Uneori e greu să tragi o concluzie în urma unei singure întâlniri de aceea e bine să stabilești dinainte ce calități ai dori să vezi la avocatul din fața ta și să le bifezi pe rând în timpul discuției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.