Varsta de 3 ani este inceputul celei mei frumoase perioade din viata unul nou-nascut – copilaria. Totodata este momentul in care jucariile au un rol esential in dezvoltarea abilitatilor sociale si de comunicare, fapt pentru care cei mai multi parinti aleg ursuleti din plus, iepurasi, catei sau jucarii care emit sunete, cu scopul de a le stimula creativitatea si a le atrage atentia.
Insa nu orice joc este adecvat pentru un copil de 3 ani, de exemplu jocurile lego pot fi periculoase pentu ca piesele pot fi inghitite foarte usor, sau jocurile care implica invatatul prin joaca, deoarece necesita montari peste montari si experimente, iar copilul nu este inca pregatit pentru asta.
Asadar, parinti, iata la ce trebuie sa fiti atenti atunci cand cumparati jucarii pentru copii:
1. Marcajul CE
Acesta este angajamentul producatorului ca respecta cerintele in materie de siguranta, impus de Uniunea Europeana, ele fiind cele mai stricte din lume. Astfel, jucariile marcate cu “CE” demonstreaza ca in procesul de fabricare au fost respectate cele mai inalte standarde de siguranta, impuse de UE si ca jucariile nu contin substante nocive sau parti periculoase, care pot fi ingerate.
2. Simbolul de varsta
Fiecare jucarie pentru copii are inscriptionat pe eticheta recomandarile privind varsta – 0 – 3, formularea „nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni”, peste 3 ani, peste 6 ani etc., insotite de indicatiile de pericol. Acest simbol si formularea reprezinta un avertisment, nu o recomandare.
De asemenea, este recomandat ca, in cazul copiilor cu varsta sub 3 ani, sa nu cumparati jucarii cu piese mici, care pot fi ingerate si pot cauza restrictia cailor respiratorii si sufocare.
3. Mare atentie de instructiunile de folosire
Este de preferat sa cumparati jucarii pentru copii de la magazine autorizate sau online, de la punctele de vanzare acreditate de UE. In cazul in care jucariile sunt neconforme, acestia pot schimba produsul sau returna banii, conform directivelor europene.
4. Supravegheati-va copilul in timp ce se joaca
Pentru ca doar asa puteti vedea cum se comporta cel mic cu jucariile primite, daca untg adecvate categoriei de varsta si abilitatilor celor mici.
5. Inspectati periodic jucariile copiilor pentru a va asigura ca nu sunt stricate/uzate si ca nu lipsesc parti din ele
Daca apar lipsuri, cel mai bine ar fi sa aruncati jucariile si sa mergeti cu cel mic la pediatru.