Publicitate

Fotografie de Werner Pfennig, de pe Pexels.com

Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2021 a cuprins un anunț cu privire la revizuirea Directivei 2008/99/CE privind protejarea mediului prin intermediul dreptului penal.

Publicitate

La baza acestei decizii a stat o evaluare desfășurată de către Comisia Europeană în perioada 2019-2020, care a arătat că actul nu și-a atins obiectivele. Mai mult decât atât, evaluarea a arătat și că există diferențe semnificative între statele membre. După consultările publice desfășurate în primăvara anului 2021, Comisia a emis o propunere legislativă de revizuire a Directivei, care a fost lăsată în consultare publică până pe 21 aprilie 2022. 

Iată ce aduce nou revizuirea Directivei pentru protejarea mediului prin intermediul dreptului penal:

 

La nivel mondial, infracțiunile de mediu sunt pe locul 4 ca activități ilegale aducătoare de profit. Din acest motiv, Comisia Europeană a decis revizuirea Directivei 2008/99/CE privind protejarea mediului prin intermediul dreptului penal. Astfel, se urmărește o mai bună protecție a mediului, din perspectivă penală, la nivelul Uniunii Europene. 

Una dintre principalele noutăți este pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele fizice și introducerea amenzilor de cel puțin 5% din cifra de afaceri globală pentru persoanele juridice. 

Noua Directivă va sancționa și alte fapte, pe care Directiva în prezent în vigoare nu le reglementează, precum:

  • captarea ilegală a apei; 
  • comerțul ilegal cu lemn; 
  • introducerea pe piață a unor produse care încalcă cerințele obligatorii și provoacă daune mediului ca urmare a utilizării pe scară largă;
  • activități comerciale ce implică gaze fluorurate cu efect de seră; 
  • eludarea gravă a cerințelor de evaluare a efectelor asupra mediului;

Obligațiile privind mediul pot fi dificil de gestionat. Pentru a te asigura că respecți toate normele legale în vigoare, alege Stratos pentru consultanță pentru protecția mediului, astfel încât să lași profesioniștilor cu experiența și cunoștințelor necesare sarcina de a găsi soluții eficiente și durabile pentru conservarea mediului. Aceștia vor evalua efectele asupra mediului pe care compania ta le produce, vor identifica soluții pentru reducerea efectelor negative, te vor ajuta în monitorizarea factorilor de mediu și realizarea documentației și multe altele. În acest mod, te vei asigura că respecți toate normele de mediu în vigoare și că îți păstrezi o imagine ideală din perspectivă concurențială în piața de afaceri.

Un raport al Uniunii Europene din 2021 arată că gestionarea ilegală a deșeurilor este o industrie în plină expansiune, atrăgând tot mai mulți infractori datorită profitabilității sale. Cazurile de trafic de deșeuri implică deseori indivizi care se folosesc de calitatea de manageri sau de personal pentru a încălca legislația și standardele internaționale în materie de gestionare a deșeurilor. Traficul de deșeuri nu este o infracțiune singulară, ci vine însoțită de altele: frauda economică, evaziunea fiscală, furtul etc. 

Discrepanțele semnificative între regimurile sancționatorii ale statelor membre subminează condițiile de concurență echitabilă. În plus, sancțiunile administrative existente s-au dovedit insuficiente. Incriminarea armonizată și apropierea nivelurilor sancțiunilor în întreaga UE ar putea asigura o punere în aplicare mai eficientă a reglementărilor privind mediul. 

În concluzie, introducerea de către Comisia Europeană a unor noi categorii de infracțiuni asupra mediului vine într-un moment foarte important, recunoscând importanța protejării mediului și necesitatea unor măsuri eficiente pentru combaterea infracțiunilor împotriva acestuia. Normele minime comune privind definirea infracțiunilor și a sancțiunilor vor permite utilizarea unor metode mai eficiente de anchetare și vor promova o cooperare mai strânsă între statele membre, în special în domenii precum gestionarea deșeurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.