Copiii si fobia specifica

338
Publicitate
Copiii si fobia specifica 1
The boy is afraid of ghosts at night

Ce este fobia specifica?

Fobia specifica este o afectiune de sanatate mintala in care un copil are o frica extrema si incontrolabila de ceva care nu este de fapt periculos. Fobiile specifice includ teama de caini, clovni, insecte, zgomote puternice, intuneric, etc. A fi in preajma lucrurilor de care se tem sau chiar gandul la aceste lucruri cauzeaza copilului o anxietate severa. Copiii cu fobii specifice nu sunt anxiosi in general. Doar lucrul de care le este frica ii supara.

Publicitate

Adultii si adolescentii cu fobii specifice stiu de obicei ca fricile lor nu sunt logice, dar copiii adesea in inteleg asta. Vor depune mult efort pentru a evita lucrul de care le este frica, ce poate interfera cu viata lor de zi cu zi.

Desi se intalneste la copii de toate genurile, s-a remarcat ca fobia specifica este mai frecventa la fete decat la baieti.

Simptomele fobiei specifice

Semnele ca un copil poate avea o fobie specifica includ:

  • frica extrema de un anumit obiect sau situatie;
  • atacuri de anxietate in prezenta acelui lucru (sau situatii) sau chiar cand se gandeste la el;
  • plansete sau crize de furie in incercarea de a evita lucrul care il sperie;
  • tremur, ameteala sau transpiratie ca reactie la lucrul care il sperie.

Este obisnuit ca cei mici sa aiba mai mult de o fobie specifica. De exemplu, un copil s-ar putea speria atat de caini, cat si de inaltimi.

Cum este diagnosticata fobia specifica?

Pentru a fi diagnosticat cu fobie specifica, un copil trebuie sa manifeste frica extrema de ceva ce nu este considerat in mod normal periculos. Evitarea lucrurilor de care se teme trebuie sa provoace probleme in viata de zi cu zi. Frica sau anxietatea trebuie sa apara aproape de fiecare data cand copilul intra in contact cu lucrul de care se teme, dar cantitatea de frica pe care o poate manifesta poate varia.

Fobiile specifice se incadreaza de obicei in una dintre cele cinci categorii:

  • fobia de animale (caini, insecte, serpi, etc.);
  • fobii ce au legatura cu mediul natural (furtuni, cutremure, inaltimi, apa, foc, etc.);
  • fobia de sange, injectii sau rani;
  • fobii de situatii (zbor, spatii mici, condus, lifturi, etc.);
  • alte fobii (ex: persoanele in uniforma, contactarea unei boli, etc.).

Cum se trateaza fobia specifica?

Cel mai bun tratament pentru fobia specifica este expunerea si prevenirea raspunsului. Asta inseamna ca cel mic este expus incet la lucrul de care se teme din nou si din nou, pana cand frica lui se diminueaza. Acest tratament functioneaza foarte bine pentru majoritatea copiilor cu fobie specifica.

De exemplu, un copil caruia ii este frica de caini s-ar putea uita mai intai la o poza cu un caine, apoi s-ar putea juca cu un caine de plus. In cele din urma, va petrece cateva minute cu un caine adevarat, mic.

Terapia cognitiv-comportamentala ce poate fi facuta la https://mindmed.ro este de asemenea utila. Aceasta ii invata pe cei mici abilitati de a face fata tiparelor de gandire anxioasa.

De obicei, medicamentele nu sunt utilizate pentru a trata fobia specifica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.