Ce provoacă stenoza de canal lombar și care sunt simptomele acesteia?

234
Publicitate

Cea mai frecventă cauză a stenozei spinale este osteoartrita, uzura treptată a articulațiilor care se produce în timp. Stenoza lombară este frecvent întâlnită, deoarece osteoartrita începe să se instaleze în jurul vârstei de 50 de ani. Femeile au un risc mai mare de a dezvolta stenoză spinală decât bărbații. 

Publicitate

Descoperă, în cele ce urmează, ce anume provoacă stenoza de canal lombar și care sunt simptomele acesteia.

Ce provoacă stenoza de canal lombar?

Sunt cel puțin 4 cauze care pot provoca stenoza de canal lombar, și anume:

  1. Artrita spinală

Artrita este o afecțiune inflamatorie care poate duce la degenerarea articulațiilor spinale și a discurilor intervertebrale. Această degenerare poate duce la creșterea țesutului osos în jurul vertebrelor și a canalului spinal, ceea ce poate duce la îngustarea acestuia;

  1. Hernia de disc

O hernie de disc apare atunci când partea interioară a unui disc intervertebral iese din poziția sa normală și poate comprima canalul spinal. Aceasta poate duce la stenoza de canal lombar;

  1. Spondilolisteza

Această afecțiune apare atunci când o vertebră alunecă în fața celei de dedesubt, ceea ce poate duce la îngustarea canalului spinal;

  1. Traumatisme sau leziuni ale coloanei vertebrale

Leziunile coloanei vertebrale, cum ar fi fracturile sau dislocările vertebrelor, pot cauza umflare și inflamație, ceea ce va rezulta stenoza de canal lombar.

Totodată, cea mai frecventă cauză a apariției stenozei de canal lombar este vârsta. Articulațiile corpului se uzează și declanșează afecțiunea.

Care sunt simptomele stenozei de canal lombar

Simptomele stenozei spinale pot apărea atunci când spațiile din interiorul coloanei vertebrale se îngustează, cel mai adesea în partea inferioară a spatelui. Îngustarea creează presiune asupra coloanei vertebrale și a structurilor aferente, provocând disconfort. 

Pentru majoritatea pacienților, simptomele se dezvoltă și progresează lent, pe parcursul unei perioade de timp. Printre cele mai frecvent întâlnite disconforturi regăsim:

  • Durere de spate;
  • Durere usturătoare resimțită în fese și care coboară în picioare (sciatică);
  • Amorțeală, furnicături, crampe sau slăbiciune în picioare;
  • Pierderea senzației la nivelul picioarelor;
  • Slăbiciune la un picior care face ca piciorul să plesnească în jos atunci când mergi (“căderea piciorului”).

Este important să consulți un medic pentru evaluarea și tratamentul oricăror probleme cu spatele, inclusiv a stenozei de canal lombar și a herniei de disc, pentru a preveni deteriorarea ulterioară a coloanei vertebrale și a nervilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.