Cultivarea ardeilor nu este dificila si este nevoie doar de cateva trucuri si de cateva reguli simple pentru a-i avea pe masa proaspeti si sanatosi. Iata cum sa obtineti ardei sanatosi si gustosi si sa stiti cand sa plantati seminte de ardei Esenzi.
Cum cultivi ardei?
Ardeii pot fi cultivati in gradina de legume, unde trebuie transplantati in lunile indicate mai sus. Este important de stiut ca este nevoie de aproximativ 45-60 de zile de la insamantare pana la plantare. Prin urmare, inainte de insamantare, este important sa intelegeti in ce luna intentionati sa transplantati rasadurile in gradina de legume. De exemplu, pentru a planta in luna mai, semanatul trebuie facut in martie.
Cei care nu au avut timp sa planifice insamantarea, dar doresc sa cultive ardei in gradina de legume, pot cumpara rasaduri tinere direct de la o pepiniera. Alternativ, cei care doresc sa cultive ardei intr-o sera pot transplanta rasadurile intr-o sera calda, cu o temperatura minima de 15-18°C, din februarie pana in martie. Cu toate acestea, in cazul unei sere reci, rasadurile trebuie transplantate la inceputul lunii mai.
Unde sa plantezi ardei in gradina de legume
Daca doriti sa plantati ardei in gradina de legume, este important sa alegeti expunerea corecta. Deoarece planta are nevoie de caldura, trebuie sa se aiba grija sa se aleaga pozitii insorite. Cu toate acestea, trebuie retinut ca, atunci cand fructele de pe planta sunt inca verzi, inseamna ca sunt destul de delicate si, prin urmare, pot fi deteriorate de razele soarelui.
Prin urmare, cea mai buna alegere este sa optati pentru o pozitie in care sa fie soare dimineata si umbra dupa-amiaza, pentru a proteja plantele in timpul orelor cele mai fierbinti. O idee buna este sa folositi o plasa de umbrire in cazul in care soarele este prea puternic.
Cum sa plantezi ardei in camp deschis
Insamantarea ardeilor in camp deschis este recomandata mai ales in regiunile sudice, care sunt mai calde si indeplinesc cerintele de caldura ale acestei legume. Pentru a planta seminte de ardei Esenzi in camp deschis, cel mai bun moment este intre jumatatea lunii aprilie si jumatatea lunii iunie, cand ingheturile au trecut si temperatura este suficient de ridicata.
In primul rand, este necesar sa se traseze randuri la o distanta de aproximativ 60-70 cm si sa se sape niste deschideri de-a lungul acestora. In fiecare se pun doua sau trei seminte. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandabil sa plantati seminte care au germinat deja. Pentru a le face sa germineze, acestea trebuie sa fie puse in apa timp de o zi intreaga.
Dupa ce le scoatem din apa, este necesar sa le tinem intr-un mediu destul de cald timp de o saptamana. Cand radacina mica incolteste, semintele sunt gata sa fie puse in pamant. Solul ideal este un sol cu textura medie, lucrat in profunzime, fertil si cu o cantitate potrivita de calciu.
Pentru a germina bine, rasadul prefera un sol bogat, la care trebuie adaugat gunoi de grajd matur. In timpul sezonului de vegetatie, solul trebuie sa fie mentinut liber de buruieni prin efectuarea unei erbicidari regulate, care poate fi: manuala, cu ajutorul unor defrisatoare, sau mecanica, daca se folosesc motocultoare sau plivitoare mecanice.
De ce este ideal sa mananci salata?
Este important sa mananci o varietate de fructe si legume proaspete, in cat mai multe culori diferite. Combinarea lor intr-o salata este atat usoara, cat si delicioasa! Incarcat cu vitamine si minerale, consumul unei salate pe zi va creste si nivelul de antioxidanti puternici din sange.
Baza oricarei salate, verdeturile cu frunze, ofera un beneficiu nutritional urias. Printre cele mai bune din grupul de superverzi se numara: varza, spanacul, verdeata de sfecla, cresonul si salata verde. Pentru ceva putin diferit, incercati sa adaugati si verdeata proaspata de papadie si mizuna.
Fructele si legumele viu colorate din familia „rosie” prezinta un beneficiu nutritional deosebit. Aceasta include produse cu carne portocalie, violeta, rosie si visiniu. Cateva exemple sunt rosiile, ardeii rosii si portocalii, morcovii, capsunile , nectarinele, piersicii, prunele, afinele , murele, merisoarele si rodiile.
Carotenoizii sunt o clasa de compusi sintetizati din pigmentii galbeni, portocalii si rosii ai plantelor. Aceasta include vitamina A si toate formele sale compuse variate: beta-caroten, licopen, luteina si zeaxantina. Toate acestea au efecte pozitive fundamentate, plus beneficii antioxidante si antiinflamatorii in organism.
Daca mananci o salata bogata in fibre inainte de intrare, te va ajuta sa te simti satul mai repede, astfel incat vei consuma mai putine calorii decat ai putea atunci cand o masa este servita fara acest aperitiv. Cu cat poti incorpora mai multe legume crude in salata, cu atat potentialele efecte pozitive vor fi mai mari.
Adaugati cateva linguri de seminte mixte crude sau prajite, cum ar fi dovleac , susan, floarea soarelui si in macinat sau chia pentru a creste aportul zilnic de grasimi bune. Experimentarea cu diferite tipuri de uleiuri in pansamente va va ajuta si in acest sens.