Transportor de cereale: ce este, cum funcționează și ce avantaje are

222
Publicitate

Un transportor cereale este o componentă importantă în depozitarea și deplasarea cerealelor în întreprinderile agricole. Alegerea corectă a unui transportor cereale poate afecta semnificativ eficiența și productivitatea întregului proces. 

Publicitate

Operațiunile de încărcare și descărcare și transport, reprezintă până la 40% din volumul total de muncă în agricultură. Ele sunt o verigă necesară în toate tehnologiile de producție agricolă. Transportoarele de cereale au, de asemenea, o mare importanță în prepararea semințelor. 

Transportoarele sunt proiectate pentru a muta cerealele și semințele într-un flux continuu, pentru descărcare și încărcare. Transportorul automatizează o parte din procesele de lucru asociate cu livrarea cerealelor între etapele de procesare. Le optimizează, reducând costurile cu forța de muncă.

Principala caracteristică a transportoarelor este performanța lor. Toate dispozitivele de transport continuu sunt împărțite în două grupuri:

  • Transportoare cu corp de tiraj (conveior cu bandă, transportor cu găleți, transportor cu racletă);
  • Transportor cereale fără corp de tracțiune: transportoare cu șurub și pneumatice, transportoare de aruncare.

Prin proiectare, dispozitivele pot fi cu un corp de tracțiune sub formă de bandă, lanț, frânghie și fără corp de tracțiune.

Tipuri de transportoare de cereale

Un transportor pneumatic cereale este proiectat pentru deplasarea rapidă a cerealelor, de exemplu: încărcarea semănăturilor, formarea grămezilor, transportul culturilor de cereale, descărcarea și încărcarea la depozite și silozuri.

Avantajele transportoarelor pneumatice sunt:

  • Productivitate ridicată, mobilitate – lungimea maximă a transportului cerealelor ajunge la 200 de metri; 
  • Flexibilitate – se montează conducta în câteva minute, independența față de electricitate – modele acționate de priza de putere a tractorului; 
  • Mod delicat de reîncărcare a cerealelor în comparație cu cel mecanic; 
  • Uscarea cerealelor în perioada de vară la fiecare supraîncărcare; 
  • Separarea parțială suplimentară a cerealelor de impuritățile ușoare.

Transportor de cereale: Află cum să asiguri o logistică fără eșecuri pentru recolta ta

Un transportor elicoidal este un mecanism industrial folosit pentru a transporta materiale prăfuite, vrac, de dimensiuni mici. Corpul principal de lucru este o elice cu palete plasate în jgheab. Când șurubul este rotit, sarcina este mutată în interiorul jgheabului. De regulă, încărcătura este deplasată pe distanțe relativ scurte, la 40 m în plan orizontal și până la 30 m pe verticală, cu o capacitate de până la 100 t/h.

Transportorul elicoidal orizontal are un arbore de antrenare cu spire ale șurubului de transport, un jgheab, un dispozitiv de încărcare și descărcare. Materialul este încărcat prin orificiile din capacul jgheabului, iar atunci când șurubul este rotit, sarcina se deplasează de-a lungul jgheabului. 

Gravitatea sarcinii și frecarea acesteia împotriva jgheabului, împiedică sarcina să se rotească inutil împreună cu elicea. Șurubul este realizat ca una, două sau trei porniri, cu direcția dreapta sau stânga a cursei elicoidale. Are lagăre de capăt și intermediare pe care se fixează arborele elicei. Lagărele de capăt sunt fixate în pereții verticali ai jgheabului, lagărele intermediare sunt fixate sub formă de suspensie de sus pe șipci.

Şnecul vertical are un arbore suspendat pe un rulment axial cu bobine de șurub solide și un șurub scurt orizontal – alimentator, ambele șuruburi rotindu-se în țeavă cu ajutorul unui dispozitiv de antrenare. Alimentarea cu material se realizează în secțiunea inferioară a șurubului vertical. 

Transportorul este descărcat printr-o duză din partea superioară a țevii. Sunt folosite pentru ridicarea materialelor granulare și pulverulente până la o înălțime de până la 30 m. Şnecul vertical are dimensiuni mici, iar descărcarea se efectuează în orice direcție. 

Transportoarele elicoidale pentru cereale pot fi sisteme de transport de cereale portabile sau staționare și pot muta materialul atât pe orizontală (melcul de măturat) cât și înclinat. Șuruburile au o capacitate foarte limitată de a lucra la diferite niveluri, în comparație cu transportoarele cu tuburi. Sistemele de melc vin, de asemenea, în diferite dimensiuni și sunt folosite aproape exclusiv pentru transportul cerealelor în vrac. 

Modelele mai mari au o capacitate mai mare și pot deplasa materialul mai repede, dar consumă și mai multă energie. Cu toate acestea, în comparație cu alte sisteme de transport convenționale, acestea un transportor cereale elicoidal are o cerință de putere puțin mai mică și este mai ușor de întreținut și de operat. 

Avantajele unor transportoare de cereale

La transportoarele elicoidale este important de reținut, că umiditatea ridicată a produsului tinde să reducă cantitatea de cereale deplasată de sistem și să crească consumul de energie. De asemenea, mutarea materialelor în „melcul” lor împinge de obicei materialele mai mari și mai grele înainte într-un amestec, în timp ce materialele mai mici rămân în urmă. 

În plus, sistemele cu șuruburi sunt neînduplecabile în procesul lor de înșurubare. Aceasta înseamnă că materialele tind să rămână prinse între melc și tub și să fie zdrobite în acest proces. Deși acesta este un dezavantaj, unii acceptă pierderea de material din cauza costului mai mic al sistemului de melc.

Transportoarele pneumatice sunt echipate cu transportoare atât cu presiune pozitivă, cât și cu presiune negativă. Acestea sunt transportoare continue pentru transportul materialelor în vrac. Boabele sunt transportate într-un sistem închis folosind vid sau aer comprimat. Ambele tipuri de sisteme funcționează pe același principiu. 

Dacă viteza aerului este suficient de mare, particulele solide vor fi prinse de fluxul de aer al transportorului și mutate de-a lungul țevii. Aceste tipuri de transportoare oferă o mai mare flexibilitate de rutare, sunt mai simple ca design, ocupă mai puțin spațiu și mută materialul într-un mediu închis. 

Principalele lor dezavantaje sunt că au costuri mari de energie, un risc mare de înfundare și, din cauza vitezei mari, folosit pentru a manipula boabele într-un punct de îndoire, întoarcere sau ejectare poate provoca daune majore boabelor. Oriunde se termină dreapta, materialul tinde să se acumuleze și să se deterioreze rapid.  

Însă, în ultimele decenii, modelele de transportor cereale a fost îmbunătățite continuu pentru a funcționa mai eficient, are cerințe mai mici de energie, îmbunătățește igienizarea, oferă un control mai bun al prafului și are mai puține cerințe de întreținere. 

Multe transportoare de cereale în prezent, sunt controlate de computer și automatizate, rezultând performanță maximă și flexibilitate de lucru. Există, de asemenea, multe tipuri diferite de transportoare de cereale utilizate astăzi. 

Fiecare transportor cereale are propriile utilizări specifice, în funcție de diverse variabile, cum ar fi tipul de cereale manipulate (marfă sau cereale de specialitate), distanța de transport sau greutatea cubică sau viteza de transport a producției și procesării cerealelor și alte considerații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.