Pregatirea piscinei pentru iarna este o etapa importanta in procesul de intretinere pentru a o pastra intr-o stare cat mai buna si a evita deteriorarea echipamentelor, finisajelor sau instalatiei.
In mod ideal, procesul de pregatire ar trebui sa inceapa cu aproximativ o saptamana inainte de inchiderea piscinei. De obicei, perioada cea mai potrivita pentru aceasta operatiune ar fi la sfarsitul lunii octombrie, la temperaturi de 0-20 grade Celsius.
Curata in profunzime piscina
- Foloseste perii manuale sau robotul automat de curatare a piscinei cu cicluri de curatare preconfigurate pentru a inlatura impuritatile de pe peretii, fundul piscinei si linia apei.
- Asigura-te ca nivelul pH-ului este cuprins intre 7,2 si 7,6. Fa ajustarile necesare, folosind corectori pH plus sau pH minus. Foloseste testerul pentru verificarea parametrilor apei.
- Aplica un tratament-soc cu clor in doza recomandata de producator. Aceastea ar trebui adaugate la skimmer, iar filtrul lasat sa functioneze timp de 6-12 ore inainte de a trece la urmatorul pas.
- Daca te-ai confruntat cu inverzirea piscinei peste noapte, aplica un algicid si un floculant pentru a elimina sporii ce ar putea ramane peste iarna in piscina. Lasa sistemul de filtrare sa functioneze pentru inca 6-12 ore.
- Curata filtrul cu ajutorul functiei „spalare in contracurent” (backwash).
Scade nivelul apei din piscina
Coboara nivelul apei sub duzele de refulare ale piscinei, astupand aceste orificii cu dopuri speciale. Este un procedeu pe care il poti face daca piscina ta este prevazuta cu sifon de pardoseala prin sifon. Inchide robinetul de sifon si skimmerul. Vana trebuie pusa pe pozitia „waste”. In cazul unei piscinei fara sifon de pardoseala, golirea o poti face cu ajutorul unei pompe submersibile.
Nu goli integral piscina deoarece implica, pe langa costurile mari la deschidere, riscuri ridicate pentru piscinele cu pereti din otel sau polistiren. Cu atat mai mult in cazul in care acestea ar fi prea aproape de panza freatica ori daca anotimpul este ploios, cazuri in care nu ar mai exista stabilitate, datorita apei din interior.
In timpul iernii, nivelul apei din piscina ar trebui sa fie cu 10-15 cm sub piesele inglobate in pereti – skimmere, duze, becuri si alte dispozitive.
Opreste si curata echipamentele de filtrare
Opreste, curata si goleste echipamentele de filtrare ale piscinei. Indeparteaza apa din conducte pentru a evita formarea unor blocuri de gheata pe conducte, si, implicit, spargerea lor. Poti folosi o suflanta pentru a duce la bun sfarsit aceasta operatiune.
Goleste, apoi, restul echipamentelor – pompa piscinei, filtrul, pompa de caldura. Odata golita de apa, pompa piscinei ar trebui demontata si uscata bine, dupa care depozitata intr-un loc uscat (garaj, magazie, casa).
Filtrul golit de apa poate ramane in caminul tehnic, peste iarna. Pune vana filtrului in pozitia „winter” ori „close”. De asemenea, debranseaza de la retea circuitele electrice.
Foloseste dopuri de iarna si monteaza spargatoare de gheata
Astupa duzele de refulare cu dopuri speciale de iarna pentru a evita infiltratiile de apa in interiorul tubulaturii. Dupa inlaturarea si curatarea cosuletului, skimmerul se astupa si el cu un dop special.
Foloseste spargatoare de gheata pentru a evita eventuale deteriorari ale finisajelor. Este indicata folosirea unor spargatori de gheata plutitori care previn formarea ghetii si protejeaza, astfel, finisajele piscinei.
Acopera piscina cu o prelata pentru iarna
Acopera piscina cu o prelata speciala pentru iarna, pentru a o proteja apa de ploaie, zapada si razele UV ale soarelui, mentinand-o, astfel, mult mai echilibrata din punct de vedere chimic. Asigura-te ca prelata este bine ancorata pentru a evita riscul scufundarii sale cauzate de greutatea apei topite de la zapada sau a celei rezultate din ploaie.
Pentru o acoperire si mai eficienta a piscinei, poti lua in considerare folosirea unei prelate automate cu lamele PVC – un adevarat scut impotriva particulelor de murdarie – apreciata pentru siguranta maxima oferita copiilor, persoanelor in varsta si animalelor de companie.