Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?

291
Publicitate

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale? 1

Publicitate

7, 4 milioane de romani sufera de hipertensiune arteriala, o afectiune care, daca nu este tratata, poate duce la deces. Specialistii sustin ca numarul de persoane afectate de aceasta boala este chiar mai mare. De ce? Ei bine, pentru ca hipertensiunea arteriala rareori prezinta simptome.

Hipertensiunea arteriala este cunoscuta ca o boala tacuta, deoarece deseori nu prezinta niciun simptom. Cu toate acestea, creste riscul de boli de inima, insuficienta cardiaca, accident vascular cerebral si atac de cord.

Tensiunea arteriala se refera la forta sangelui care impinge peretii vaselor de sange. Hipertensiunea arteriala este atunci cand acea forta este mai mare decat in mod normal. Adesea nu are semne sau simptome si poate duce la alte probleme de sanatate daca nu este tratata.

​Hipertensiunea arteriala este in mare parte o boala tacuta.

Din pacate, hipertensiunea arteriala poate aparea fara a provoca niciun simptom anormal.

Dureri de cap moderate sau severe, anxietate, dificultati de respiratie, sangerari nazale, palpitatii sau senzatii de pulsatii la nivelul gatului sunt cateva semne de hipertensiune arteriala.

Adesea, acestea sunt semne tardive ce indica faptul ca hipertensiunea arteriala exista de ceva timp, prin urmare consultatiile medicale anuale sunt recomandate tuturor adultilor. De asemenea, tensiunea arteriala poate fi monitorizata la domiciliu oricand este necesar, folosind un tensoval mobil.

​Care este tensiunea arteriala normala?

Tensiunea arteriala are doua numere:

  • Primul numar, cel superior, se refera la tensiunea sistolica si reprezinta presiunea exercitata asupra peretilor vaselor de sange cand inima se contracta;

  • Al doilea numar, cel inferior, masoara presiunea dintre bataile inimii si poarta denumirea de tensiune diastolica.

Specialistii considera ca tensiunea sistolica normala trebuie sa fie mai mica de 120 mm Hg, in timp ce tensiunea diastolica normala trebuie sa fie mai mica de 80 mm Hg.

​Cine prezinta risc de hipertensiune arteriala?

Istoricul familial, stilul de viata si anumite medicamente pot creste riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala. Printre ceilalti factori de risc se numara:

  • varsta inaintata;

  • obezitatea;

  • dieta bogata in sare;

  • consumul de alcool;

  • unele conditii de sanatate subiacente, cum ar fi apneea obstructiva in somn, afectiunile rinichilor, tumorile glandelor suprarenale si bolile tiroidiene;

  • sedentarismul;

  • consumul de tutun sau de droguri.

Din pacate, istoricul familial este un factor important care contribuie la dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Chiar daca mananci bine, esti activ fizic si eviti factorii de risc, s-ar putea sa te confrunti cu tensiune arteriala marita daca ai un membru al familiei cu aceasta problema.

​Cum se trateaza hipertensiunea arteriala?

Tratamentul pentru hipertensiune arteriala va include de obicei medicamente si modificari ale stilului de viata, cum ar fi: pierderea in greutate, urmarea unei diete sanatoase, renuntarea la tutun si alcool si reducerea stresului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.