Redare audio
Zugrăvitul este una dintre cele mai prietenoase şi avantajoase activităţi pe care le poţi face de unul singur. Poţi să faci un perete, o cameră sau o întreagă casă să arate incredibil de bine, atâta timp cât îţi faci treaba corect.
Nimănui nu îi plac pereţii zugrăviţi neuniform, petele, vopseaua scursă sau anumite porţiuni omise, tocmai de aceea îţi vom explica în nişte paşi simpli cum poţi să zugrăveşti o încăpere precum un profesionist.
PREGĂTEŞTE-TE PRECUM UN ADEVĂRAT ZUGRAV
A folosi un pulverizator sau a folosi clasicul trafalet, aceasta este întrebarea?
Desigur, zugravii profesionişti vor opta pentru un pulverizator de vopsea, instrument care uşurează munca considerabil, însă mizeria lăsată în urma, va fi mai mare.
Noi recomandă, aşadar, bidineaua, trafaletul, pensulele şi găleată de vopsea.
Înainte de toate, este important să te asiguri că mobila ta este în siguranţă.
Astfel că, fie alegi să muţi corpurile de mobilier în altă încăpere, fie le muţi în mijlocul camerei pe care doreşti să o zugrăveşti şi o acoperi cu folie de plastic (găsită în magazine sub denumirea de folie protecţie mobilier), pentru a o feri de posibilele pete de vopsea.
Cât despre podea, recomandăm materialul textil (pânza) şi nu acelaşi tip de folie ca şi cel folosit pentru mobilier din două motive: pânza nu este alunecoasă şi cu siguranţă va absorbi picăturile de vopsea căzute.
De asemenea, nu uita să demontezi întrerupătoarele. În aşa fel, peretele va fi vopsit uniform şi vei economisi şi timp.
Zgravii profesionişti preferă grătarul pentru trafalet în schimbul tăvii pentru trafalet. De asemenea, ei varsă mai multe cutii de vopsea într-o singură găleată, pentru a le uşura munca şi pentru a păstra aceeaşi nuanţă a vopselei.
Sursa imagine: https://www.pexels.com/photo/wood-art-creative-wall-5799100/
PRIMUL PAS: ÎNCEPE CU TAVANUL
Dacă plănuieşti să zugrăveşti o întreagă camera, atunci trebuie să începi cu tavanul.
Foloseşte o vopsea lavabilă mată pentru tavan, pentru că vopseaua mată acoperă mai bine micile imperfecţiuni, şi cu siguranţă îţi doreşti un tavan care să arate perfect.
Ia-ţi pensula favorită şi începe să vopseşti marginile tavanului. Apoi, folosind un prelungitor pentru trafalet, vei îmbiba trafaletul în găleata cu vopsea şi vei elimina surplusul pe grătar.
Vopseşte tavanul urmând forma unui W. Prin repetarea mişcării, prin suprapunerea formelor de W, vei obţine o bună acoperire.
Este important să lucrezi treptat, pe porţiuni. Revino încet acolo unde observi posibile imperfecţiuni.
Trafaletul nu ar trebui să fie nici prea îmbibat în vopsea, dar nici prea uscat. Asigură-te ca ai cantitatea potrivită de vopsea, astfel încât să nu laşi urme deranjante pe tavan sau pe pereţi.
AL DOILEA PAS: CÂTE UN PERETE, PE RÂND
Odată ce ai încheiat cu tavanul, este timpul pentru ceilalţi pereţi. Atenţie, însă, fă doar câte un perete, pe rând.
Pentru pereţi, recomandăm vopseaua cu efect de coajă de ouă (Eggshell sheen), sau ceva asemănător, însă nu prea strălucitor. Vopseaua cu efect de coajă de ou este uşor de aplicat, se usucă repede, este rezistentă la pete şi se curăţă uşor.
Pentru detalii, precum zona geamurilor, îmbinările dintre pereţi şi tavan, recomandăm folosirea unei pensule mai mici şi mai fine, care să permită abordarea unor astfel de zone fără a păta sau a lăsa urme nedorite. Este important ca şi aceste detalii să fie făcute pe rând.
Dacă ai început cu peretele nr.1, termină-l în totalitate de zugrăvit înainte de a trece la peretele nr.2.
Cât despre plinte, să nu îţi fie frică dacă se vor murdări uşor de vopseaua lavabilă. Este chiar indicat să treci puţin peste contur, în aşa fel încât noul strat de vopsea să acopere bine îmbinarea dintre perete şi plinte.
AL TREILEA PAS: VOPSEŞTE PLINTELE PRECUM UN PROFESIONIST
Pentru început, recomandăm să cureţi plintele cu fosfat trisodic (fosfat de sodiu), produs destinat spălărilor grele în gospodărie şi/ sau industrie.
După ce te-ai asigurat că suprafaţa plintelor este curată, aplică un grund pe bază de ulei, iar apoi, cu o pensulă unghiulară, vopseşte plintele cu vopsea semi-lucioasă, deoarece tipul acesta de vopsea este uşor de aplicat şi de întreţinut.
FINISAJ ŞI ALTE SFATURI UTILE
După ce vopseaua s-a uscat, vei putea să observi dacă există imperfecţiuni şi dacă este necesar să aplici un al doilea strat de vopsea. Dacă nu, îţi poţi curăţa pensulele cu esenţă de terebentină (un solvent vegetal distilat şi utilizat în industrie şi medicină), şi să îţi pui vopselele rămase la loc sigur, pentru o eventuală altă folosire.
Recomandăm ca înainte de a agăţa ceva greu pe pereţi, să aşteptaţi câteva zile, în aşa fel încât să vă asiguraţi că vopseaua s-a uscat în totalitate.
Pentru bucătărie şi baie, este de preferat să alegeţi o vopsea lavabilă semi-lucioasă şi să curăţaţi bine înainte cu fosfat trisodic, pentru a îndepărta grăsimea depusă.
Dacă zugrăviţi pe parcursul a mai multor zile sau faceţi pauze, puteţi să vă puneţi pensulele într-o pungă de plastic şi să le depozitaţi în frigider, pentru a evita spălarea şi respălarea acestora.
Sperăm ca acest articol să vă fi fost de ajutor!
Nu uitaţi, începeţi cu tavanul şi apoi continuaţi cu restul pereţilor, câte unul, pe rând. Respectând paşii prezentaţi mai sus, veţi obţine cu siguranţă rezultatele dorite.
Esti in cautarea unui meserias in constructii, unui profesionist in finisaje sau a unui instalator?
Gasesti meseriasi profesionisti pentru lucrarile tale pe Prolist.ro