Cum prelungești durata de viață a utilajelor de construcții

242
Publicitate

Redare audio

Publicitate

Utilajele specializate folosite în construcții sunt de multe ori utilizate în condiții extreme. Praful şi reziduurile de construcţii existente pe şantiere, temperaturile foarte scăzute sau foarte ridicate, la care sunt exploatate, utilizarea intensă şi uneori improprie, sunt câteva dintre motivele care duc la deteriorarea prematură. În rândurile următoare ne-am propus să descoperim câteva măsuri ce pot fi luate în vederea prelungirii vieții acestora.

Respectarea recomandărilor de utilizare

Echipamentele folosite pe șantier  – bormaşina, picamerul, nivela laser, placa compactoare, vibratorul de beton, par a fi utilaje robuste, şi nu rareori sunt manipulate impropriu. Chiar dacă par solide acestea au componente sensibile, ce pot afecta buna funcţionare. Este important ca toate echipamentele din şantier să fie manipulate corect şi să nu fie trântite astfel de practici vor afecta aspectul utilajelor, dar mai grav vor produce daune componentelor interne.

Acestea trebuie manevrate doar de personal instruit în acest sens. Lucrul pe şantier implică multă muncă brută, iar astfel de sarcini sunt realizate de cele mai multe ori de personal necalificat. Echipamentele speciale trebui manipulate doar de cei ce au fost instruiţi în acest sens. Respectându-se această recomandare şansele apariției defecțiunilor cauzate de manipulare improprie sunt reduse. Această măsură este esenţială şi pentru evitarea accidentelor de muncă. 

Depozitarea corectă a utilajelor folosite în lucrări de construcție

După exploatare utilajele trebuie curăţate de praf şi reziduuri şi depozitate corect, în locuri speciale curate, ferite de resturi de materiale şi umiditate. Este indicat ca toate dispozitivele să fie acoperite cu prelate de protecţie, astfel şansele ca în motoare să se acumuleze praf de construcție sunt minimizate. Fie că vorbim de un vibrator beton, o cuva de amestecare a materialului sau echipamente de nivelare şi măsurare profesionale, acestea nu trebuie lăsate la întâmplare. După fiecare utilizare se impune întreruperea alimentării, curăţarea şi depozitarea conformă.

Realizarea unor inspecții periodice

Echipamentele trebuie analizate după fiecare proiect realizat, la o prima inspecție se va observa aspectul exterior şi se va urmări starea componentelor consumabile. De asemenea trebuie verificată starea cablurilor la dispozitivele alimentate la reţea. Aceste practici vor ajuta la mărirea duratei de viaţă echipamentelor, totodată vor permite remedierea eventualelor probleme ce pot genera accidente la locul de muncă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.