Despre transmisia prin lanțuri 

202
Publicitate

Transmisia prin lanțuri: avantaje, dezavantaje, aplicații

Industriile zilelor noastre se bucură de numeroase mașinării și utilaje care contribuie la creșterea productivității și a eficienței muncii. Sistemele de transmisie, indiferent de tipul acestora, se află printre componentele esențiale ce fac posibilă funcționalitatea tuturor mecanismelor. 

Publicitate

Transmisia mecanică este frecvent utilizată în cadrul aplicațiilor industriale și nu numai. Transmisiile prin curele, frânghii sau lanțuri sunt doar câteva dintre tipurile acestei modalități de transmitere a puterii. În cele ce urmează, ne vom focusa atenția asupra transmisiei prin lanțuri, așadar, te invităm să afli mai multe informații despre aceasta.

Despre transmisia prin lanțuri 

Acționarea prin lanțuri poate fi definită ca modalitatea prin care este transmisă puterea mecanică de la un arbore la altul. În general, este utilizată pentru a transmite puterea către roțile unui vehicul, în special în cazul motocicletelor și a bicicletelor, dar nu numai.

Cel mai adesea, în cadrul acestui tip de sistem de transmisie sunt utilizate lanțuri cu role, cunoscute și sub denumirea de lanțuri de transmisie și sunt folosite pentru viteze de până la 25 metri/secundă.

Unde putem întâlni transmisia prin lanțuri?

Există numeroase ramuri ale industriei care folosesc utilaje ce au în componența lor sisteme de transmisie prin lanțuri. Printre acestea amintim: 

  • utilajele de prelucrarea lemnului; 
  • mașini agricole; 
  • instalații de foraj; 
  • echipamente de manipulare a materialelor;
  • echipamente de ridicare sau coborâre a sarcinilor;
  • industria automotive. 

Avantajele și dezavantajele transmisiei prin lanțuri

Asemenea oricărui alt sistem, transmiterea puterii prin lanțuri oferă atât avantaje, cât și dezavantaje. 

Ca și prim avantaj pe care îl vom aminti în acest articol este faptul că este potrivită atât în cazul distanțelor scurte, cât și în cazul celor mai lungi. De asemenea, dimensiunile sale sunt compacte și pot fi instalate cu ușurință.

Mai mult decât atât, sistemele pe bază de transmisie prin lanțuri sunt rezistente la condițiile de mediu și nu există șansa de a provoca incendii. Oferă o eficiență ridicată, aproape de 96%, în special dacă toate celelalte piese (rulmenți, cuplaje, motoreductoare etc.) sunt întreținute corespunzător. 

Atât transmisiile prin curele, cât și cele prin lanțuri au nevoie de o aliniere precisă și necesită o lubrifiere frecventă. Cu toate acestea, zgomotul și vibrațiile sunt mai puternice în cazul echipamentelor cu lanțuri.

Indiferent de tipul de echipament de care dispui, este esențial să efectuezi periodic o revizie tehnică pentru a te asigura că fiecare piesă funcționează așa cum ar trebui. Astfel, vei avea posibilitatea de a observa din timp dacă există semne de uzură la nivel de cuplaje, rulmenți sau lanțuri și vei putea lua măsuri înainte ca acestea să cauzeze defecțiunea întregului utilaj. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.