Spre secolul al II-lea un preot crestin pe nume Nicolae a parasit Italia, pentru a raspandi cuvantul lui Dumnezeu in Asia. Ca misionar, el a fost transferat la Myra, pentru a fi numit episcop. A murit pe 6 decembrie, a fost proclamat sfant si a inspirat figura lui Mos Craciun.
Figura lui Mos Craciun, cu estetica pe care o cunoastem acum, este o inventie americana a secolului XX, desi s-a bazat pe viata si legenda Sfantului Nicolae. In prezent, acelasi personaj este desemnat in tari diferite, cum ar fi Mos Craciun, sau Sfantul Nicolae. Desi in anumite locuri ziua Sfantului Nicolae este sarbatorita pe 6 decembrie. Numele de Mos Craciun este o contractie a lui Sanctus Nicolaus si se refera in mod specific la Sfantul Nicolae de Bari, care a fost episcop de Myra in secolul al IV-lea, un personaj de o bunatate enorma si protector in special al copiilor. Despre el a fost creata o frumoasa legenda care spunea ca noaptea a distribuit daruri celor nevoiasi si copiilor.
Evul Mediu
In Evul Mediu, imaginea Sfantului Nicolae era cea a unui arhiepiscop cu barba alba care calatorea pe un cal, insotit de un slujitor maur pe nume Petru cel Negru. Intr-o punga mare purta daruri pe care sa le distribuie copiilor ascultatori si o gramada de bete pentru cei neascultatori.
Mos Craciun a ajuns pe continentul american adus de colonisti olandezi. Dar literatura a fost cea care a fost responsabila pentru a o face destul de populara in secolul al XIX-lea; mai intai, o poveste a lui Washington Irving l-a facut cunoscut, iar apoi un poem al lui Clarke Moore l-a descris ca pe un goblin frumos, imbracat in pantaloni si jachete rosii stralucitoare, cu ornamente albe umplute si cizme mari negre.
Intre 1860 si 1880, ilustratorul Thomas Nast a intarit si mai mult legenda personajului, care a aparut facand cadouri in atelierul sau de la Polul Nord si a avut o lista de copii buni si rai din intreaga lume.
Dar Mos Craciunul pe care il stim cu totii astazi vine dintr-o campanie publicitara lansata de Compania Coca-Cola in 1931. De data aceasta, persoana responsabila de a da un nou aspect personajului legendar a fost caricaturistul Habdon Sundblom si de atunci a fost adoptat aproape universal. Cu totii ne amintim de batranul prietenos, cu barba alba lunga, gluga rosie si geaca rosie cu ornamente din piele alba. Si astazi cunoscut ca un simbol al sezonului de Craciun. Acum, puteti vizita si casa lui Mos Craciun.
In orice caz, este un simbol al Craciunului care face parte dintr-una dintre cele mai importante sarbatori ale zilelor noastre si pe care noi o iubim .
De Craciun oferim cadouri celor dragi, ne adunam cu familia si prietenii iertam greseli facute pe parcursul anului, suntem mai buni …Craciunul este magic in toata lumea ! Bradul de Craciun este un simbol nelipsit de Craciun. Langa el, Mosul va lasa darurile mult visate atat pentru cei mici cat si pentru cei mari.
Ce este de fapt Craciunul?
Craciunul este un festival anual care comemoreaza nasterea lui Isus Hristos , celebrat in primul rand pe 25 decembrie [a] ca o sarbatoare religioasa si culturala intre miliarde de oameni din intreaga lume. O sarbatoare centrala a anului liturgic crestin , este precedata de anotimpul Advent sau Postul Nasterii Domnului si initiaza anotimpul Craciunului , care din punct de vedere istoric in Occident dureaza douasprezece zile si culmineaza in Noaptea a douasprezecea. Ziua de Craciun este o sarbatoare publica in multe tari, este sarbatorita religios de majoritatea crestinilor, [9] precum si cultural de multi necrestini si formeaza un parte integranta a sezonului de vacanta organizat in jurul acestuia.
Naratiunea traditionala de Craciun relatata in Noul Testament , cunoscuta sub numele de Nasterea lui Isus , spune ca Isus s-a nascut la Betleem , in conformitate cu profetiile mesianice. Cand Iosif si Maria au ajuns in oras, hanul nu mai avea loc si astfel li s-a oferit un grajd unde s- a nascut in curand Pruncul Hristos, cu ingerii vestind aceasta veste pastorilor care apoi au raspandit cuvantul.
Exista diferite ipoteze cu privire la data nasterii lui Isus, iar la inceputul secolului al IV-lea, biserica a fixat data ca 25 decembrie. Aceasta corespunde cu data traditionala a solstitiului de iarna din calendarul roman. Este exact noua luni dupa Buna Vestire pe 25 martie, de asemenea data echinoctiului de primavara. Majoritatea crestinilor sarbatoresc pe 25 decembrie in calendarul gregorian , care a fost adoptat aproape universal in calendarele civile folosite in tarile din intreaga lume. Cu toate acestea, o parte din Bisericile Crestine Rasaritene sarbatoresc Craciunul pe 25 decembrie din cele mai vechiCalendarul iulian , care in prezent corespunde zilei de 7 ianuarie in calendarul gregorian. Pentru crestini, a crede ca Dumnezeu a venit in lume sub forma unui om pentru a ispasi pacatele omenirii , mai degraba decat a cunoaste data exacta a nasterii lui Isus, este considerat a fi scopul principal in sarbatorirea Craciunului.